Ste vedeli: George Lucas je v svet filma vstopil po skoraj usodni prometni nesreči

George Lucas je danes znan predvsem kot legendarni filmski režiser, ki nam je na velika platna pripeljal epsko znanstveno-fantastično sago Vojne zvezd in avanturistično epopejo Indiana Jones. A če pred 60 leti ne bi doživel (in komajda preživel) grozovite prometne nesreče, verjetno nikoli ne bi niti vstopil v svetu filma.

Ste vedeli: George Lucas je v svet filma vstopil po skoraj usodni prometni nesreči (foto: Profimedia) Profimedia
1. 2. 2022

George Lucas je odraščal v mestu Modestu v Kaliforniji. Kot mladenič je imel predvsem eno strast – cestne dirke. Vse, kar je privarčeval, je pri sedemnajstih letih porabil za nakup mini avtomobilčka Autobianchi Bianchina, ki ga je nato v domači garaži predelal za sodelovanje v cestnih dirkah. Avtomobili in dirke so bili vse, kar ga je zanimalo. Nekoč je celo priznal, da je kot najstnik redko hodil v kino, ko je šel, pa običajno sploh ni sledil dogajanju na platnu.

Bianchina

Potem pa se je 12. junija 1962 pripetila strašna prometna nesreča. Le tri dni pred zaključkom srednje šole, se je George Lucas v svoji 'sfrizirani' Bianchini vozil domov iz knjižnice, ko ga je v Chevroletu Impali pričel prehitevati njegov sošolec, Fank Ferreira. Lucas ga ni opazil, zavil levo in mu prekrižal pot. Precej težji Chevrolet je z visoko hitrostjo trčil v Lucasov avtomobil, ta pa se zakotalil navdzol po hribu in se nato praktično ovil okoli bližnjega drevesa.

Fotografija zmečkanine je naslednji dan končala na prvi strani lokalnega časopisa.

George Lucas je imel srečo, da je sploh preživel. Varnostni pas je ob tretjem obratu med kotaljenjem odtrgalo iz pritrdišča, zato je slovitega režiserja vrglo iz vozila. Neki neznanec, ki je opazoval, kaj se dogaja, ga je tik po nesreči odvlekel stran od razbitin in poklical pomoč.

Ko so na kraj nesreče prišli reševalci, je bil George Lucas klinično mrtev, saj utripa srca niso zaznali. Imel je poškodovana pljuča in kopico zlomljenih kosti. Naslednja dva tedna se je zato na oddelku za intenzivno nego boril za življenje, ko je prišel k sebi pa je sprejel odločitev, da opusti avtomobilske dirke, ljubezen do hitrosti pa je po zaslugi Haskella Wexlerja zamenjal z ljubeznijo do filmov, saj ga je slednji prepričal, da se vpiše v filmsko šolo, ostalo pa je zgodovina.

»Na nek način sem mojo ljubezen do avtomobilov nadomestil z ljubeznijo do filmov,« je nekoč povedal Lucas, ki pa pri 77 letih še vedno ni povsem opustil ljubezni do hitrih avtomobilov. V preteklosti je imel tako med drugim v lasti Ferrari Dina letnik 1974, Chevrolet Camara letnik 1967, Ferrari 360 Modena, njegovo garažo pa krasi tudi uredno redek superšportnik Mosler MT900S, ki ga je v zbirko dodal leta 2006, tik po prihodu na trg.