To sta dva Slovenca, ki sta že leto in pol na poti z avtodomom (preverite, kako sproti služita denar)

Nastja in Rok sta oktobra 2020 spakirala kovčke in se skupaj s kosmatinko Šnofko preselila v avtodom. Drzna odločitev, da se na pot podata za kar pol leta, največ leto, pa je rezultirala v tem, da že več kot leto in pol potujejo po Evropi. Kot priznavata popotnika, jima je življenje v avtodomu pisano na kožo, zato jima vrnitev domov niti malo ne diši.  

To sta dva Slovenca, ki sta že leto in pol na poti z avtodomom (preverite, kako sproti služita denar) (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
26. 5. 2022

 

Nastja in Rok sta že dlje časa načrtovala, da se po končanem študiju odpravita na daljše potovanje. V ta namen sta pridno zbirala prihranke in manj kot teden po zagovoru diplomske naloge, sedla za volan avtodoma ter se podala na pot.

»V mislih sva imela, da bomo potovali nekje med pol leta in enim letom, saj več prihrankov tudi nisva imela. A ker nama je življenje v avtodomu res všeč, nama vrnitev domov niti malo ne diši. Poiskala sva si online delo, kar nama omogoča, da smo še vedno na poti,« pojasnjujeta svojo odločitev o tem, da njun dom postane kar avtodom Rimor z letnico 2001.

Drzno idejo o tem, da se za nekaj časa preselita v domovanje na štirih kolesih, ni bilo prav težko sprejeti. Z avtodomom sta namreč veliko potovala že poprej, zato jima je bil tovrsten način življenja zelo blizu:

»Mislila sva le, da bova morala na vsake nekaj dni obiskovati kampe, a se je izkazalo, da po tem nimava potrebe oz. da se jih kar na široko izogibava. S solarnimi celicami, 200l vode, kopalnico in kuhinjo sva samooskrbna, zato za prenočevanje nisva plačala še nikoli. Avtodom nama omogoča takšno mere svobode, da lahko ves čas spimo na divje.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

Pozimi na jug, poleti na sever

Svoj avtodom sta poimenovala Potujoči brlog, za kar gre velika zasluga kosmati sopotnici Šnofki, za katero se jima je zdelo, da potrebuje brlog. Tako je njun 21-letni Rimor dobil naziv Potujoči brlog (op. v angleščini CamperDen). Sicer gre za prostoren dom na štirih kolesih, primeren za pet oseb, čeprav lahko prespita celo dve več.

Zaradi pogona na zadnja kolesa in visokega podvozja lahko Nastja in Rok zavijeta tudi na stranpota, s čimer dosežeta nekatere bolj odmaknjene in manj obljudene kotičke. Na enem takšnih sta se za nekaj dni ustalila med potepanjem po Grčiji, ki jo raziskujeta že vse od oktobra 2021. Torej od takrat, ko sta se odločila, da svoje potovanje še nekoliko podaljšata.

Grčija je po njunem mnenju kot nalašč za divje kampiranje, sploh v zimskih mesecih, ko so plaže prazne in sta pogosto prenočila v povsem praznih zalivih sanjskih plaž. Grčija je bila ena izmed izbir tudi leto poprej, torej v času 2. vaja epidemije, ko se je par podal na pot. Iskala sta destinacija, kjer bi lahko ob prijetnih temperaturah preživela zimske mesece, na koncu sta jo mahnila proti Španiji. V desetih dneh sta prevozila Avstrijo, Italijo, Francijo in Monako, ter se na koncu za pol leta ustalila na španskih tleh.

Španija, Grčija, Norveška, Finska,...

Odtlej pa nista raziskovala le toplega juga, poletje sta namreč preživela na prijetnem severu.

»Kar se tiče narave sta naju najbolj navdušili Norveška in Finska. Že sama vožnja je po številnih fjordih in finskih gozdovih pravi užitek, še večji pa je, ko obuješ pohodne čevlje in s špičastih vrhov pod seboj opazuješ otočke, zalive in Severno morje. Imela sva priložnost videti tudi številne severne jelene in kite,« pojasnjujeta popotnika in ob tem dodajata, da jima je v lepem spominu ostala tudi prelepa obala Z in SZ Francije ter tamkajšnja  prekrasna mala mesteca.

Destinacije pogosto izbirata glede na temperature in letni čas, saj njunemu Potujočemu brlogu nizke temperature ne ustrezajo preveč. Ker je Rimor starejšega letnika in ni bil zgrajen z mislijo na zimo, nima dvojnega dna, izolacija pa je dokaj tanka. Temu primerno sta zimi preživela na jugu Evrope, kjer je vreme v mrzlih mesecih bolj milo, kljub temu pa sta prostor zjutraj in zvečer prijetno ogrela. Ker so poletja na jugu izjemno vroča, pa običajno pobegneta na sever, lani sta tako obiskala Skandinavijo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

Pitje jutranje kave ob prekrasnem pogledu na morje

Tako kot vse v življenju, pa tudi bivanje na štirih kolesih nudi svojevrstne izzive. Odvisno od tega, kakšen tip človeka ste.

»Če vsak dan hodiš v kampe, je življenje praktično enako življenju doma. Midva živiva kar se da skromno, kar pomeni, da ves čas varčujeva z vodo, v trgovino hodiva 1x na 3 tedne, ne uporabljava avtocest, poleti se tuširava v rekah, jezerih ali morju, nafto pa natočiva, kjer je le-ta najcenejša. Na takšen stil življenja sva se popolnoma navadila, zato nama iskanje točk, kjer lahko enkrat tedensko natočiva svežo vodo in sprazniva odpadno, ne predstavlja več nobenega problema. Je pa seveda odvisno od tega, kakšen človek si,« razlagata Nastja in Rok, ki se ob vprašanju o tem, kaj po letu in pol na poti najbolj pogrešata, le na široko nasmejeta.

Odgovor je namreč pečica, čeprav sta se že dodobra izurila in marsikatero jed pripravita kar v ponvi. Na poti se je enostavno potrebno znajti. Tudi ostalih električnih kuhinjskih pripomočkov nimata, zato metlico za stepanje enostavno pritrdita v baterijski vrtalnik.

Kljub temu pa jima je že danes jasno, da se jima bo nekoč še pošteno kolcalo po svobodi: »Ko bova enkrat prizemljena, bova sigurno najbolj pogrešala to svobodo, počasno življenje in lepe razglede, ki se razprostirajo pred vrati kamperja. Najbrž bo kar težko dojeti, da zajtrka ali kosila ne bova uživala s prekrasnim pogledom na morje.«

Potujoči brlog zaenkrat v dobri kondiciji

Številni se spogledujejo z življenjem na štirih kolesih, le redki pa bi se bili v resnici zmožni odpovedati lagodnemu življenju kot ga poznajo. Kaj hitro se lahko zalomi tudi pri izdatkih, čeprav so le ti zelo sorazmerni z bivanjem doma.

»Avtodom je v resnici avto z dodatno hiško, kar pomeni, da so stroški enaki kot pri vsakem osebnem vozilu. Zavarovanje, registracija, menjava gum in seveda vzdrževanje. Nekdo bo za vzdrževanje porabil veliko, nekdo pa bo ukrepal šele, ko bo prišlo do okvar. Le-te je seveda potrebno upoštevati tudi v bivalnem delu vozila. Midva sva v tem času imela sicer kar srečo, saj sva morala zamenjati edino pumpo za vodo,« si oddahneta sogovornika, ki sta za dogodivščino varčevala nekaj let, na račun privarčevanega denarja pa sta lahko brez pretiravanja živela leto dni.

Ko sta sprejela odločitev, da svojo pot podaljšata, sta našla tudi poklica, ki jima to omogočata. Nastja se ukvarja s pisanjem SEO besedil, Rok pa preko Zooma inštruira matematiko, kemijo in fiziko. Če je volja, je vse mogoče!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by CamperDen / Potujoči brlog (@camperden)

O vrnitvi še ne razmišljata

Za konec pa smo Nastjo in Roka povprašali še za nekaj nasvetov o tem, kaj storiti, če se že dlje časa spogledujemo z nakupom avtodoma.

»Vsem res toplo priporočava, da najprej kakšnega najamejo in se prepričajo, kakšna razporeditev jim ustreza oz. ali jim je takšen način potovanja sploh všeč. Zavedati se je treba, da je to hiša, v kateri preživiš veliko časa, zato imajo detajli velik pomen. Šteje naj praktičnost in ne kako bo avtodom izgledal na družbenih omrežjih. Premisliti je potrebno ali si želijo daljših potovanj ali počitnic v kampu, koliko je družinskih članov, kakšne zaloge vode si želijo, ali bodo avtodom uporabljali pozimi, ali se bodo vozili tudi po razritih poteh,« polagata na srce.

Pri tem se dobro zavedata, da bo tudi njunega življenja na štirih kolesih najverjetneje konec, čeprav jima že misel na to trenutno ni preveč po godu: »Zavedava se, da enkrat se bova morala vrniti, a na to iskreno povedano niti nočeva misliti. Upava, da bova lahko v avtodomu čimdlje.«

Preberite tudiAvto, ki ga vozi Tomi Meglič, bi v svojih garažah želeli številni Slovenci