Spoznajte najmanjši gasilski avtomobil - takšne so njegove naloge

Z električnim malčkom gasilci lahko brez težav dostopajo do vse kotičkov Oplovega industrijskega kompleksa v Rüsselsheimu

Spoznajte najmanjši gasilski avtomobil - takšne so njegove naloge (foto: Opel) Opel
27. 5. 2022

Opel Rocks-e je majhen, vodljiv, električen in prilagodljiv. Električni pritlikavec je tudi vsestransko uporaben, na primer za prevoz na delo ali za dostavo. Ta vsestranskost je tudi lastnost, zaradi katere so ga vzeli v službo pri  Oplovi gasilski brigadi v Rüsselsheimu,

Za delo v gasilski enoti so skupaj pripravili gasilci in kolegi iz oddelka za Oplova posebna vozila. Najmanjše vozilo v gasilskem voznem parku je prava posebnost in ima vse, kar imajo veliki: ognjeno rdečo poslikavo, posebno signalizacijo, utripajoče sprednje luči in številke za klic v sili.

Preberite še: Na grbi ima že štiri desetletja, a je še vedno mladostna

Rocks-e je opremljen z vsem, kar je potrebno za gasilsko delo v prostorih tovarne v Rüsselsheimu. Z velikim prostorom pod sovoznikovim sedežem in v predelu za noge, kjer je gasilsko za orodje, je električni štiricikel brez emisij primeren za delo v skoraj dva kvadratna kilometra velikem industrijskem kompleksu, na primer za preverjanje gasilnih aparatov.

Z agilnim malčkom, katerega obračalni krog je le 7,20 metra, gasilci lahko hitro dosežejo vsak kotiček prostorov in doseg 75 kilometrov je več kot dovolj. In  najvišja hitrost 45 kilometrov na uro je celo preveč, kajti v prostorih tovarne dovoljenih le 30 kilometrov na uro.

Polnilni kabel je vedno priložen in pripravljen za vsako običajno vtičnico. Po samo štirih urah se električno vozilo ponovno napolni. Namesto da bi parkirali pri vratih in prehodili preostanek poti skozi obsežne stavbe, kot so to počeli prej, se gasilci lahko zapeljejo v notranjost, saj je novi uslužbenec dolg le 2,41 in širok 1,39 metra.  To krotilcem ognja prihrani veliko časa, Rocks-e pa pritegne številne poglede, kamor koli gre, in vselej nariše nasmehe na obraze zaposlenih.