Redek češki dragulj je zdaj vreden več kot sto tisočakov

Naprodaj je eden zelo redkih primerkov Tatre 613 3500 V8 Electronic, ki so jo vozili predvsem vodilni češki politiki in uradniki.

Redek češki dragulj je zdaj vreden več kot sto tisočakov (foto: Bohemia Classic Cars) Bohemia Classic Cars
15. 9. 2023

Tatra verjetno ni proizvajalec, ki bi se vidno uveljavil z osebnimi avtomobili, precej bolj pa je tudi v naših krajih predvsem zrelejšim generacijam znan po tovornjakih. V češki tovarni so svoje čase oblikovali in izdelovali tudi najbolj razkošne osebne avtomobile, med njimi je bila tudi Tatra 613, limuzina s štirimi vrati in motorjem V8.

Eden od takšnih avtomobilov, ki so jih izdelali le 17, je zdaj naprodaj v Pragi. To posebno limuzino nekoliko čudaške zunanjosti so izdelali leta 1993, poganja pa jo zračno hlajeni 3,5-litrski osemvaljnik z elektronskim vbrizgavanjem goriva, ki razvije 147 kilovatov (200 KM) in je nameščen zadaj. Po tovarniških podatkih naj bi največja hitrost znašala kar 230 kilometrov na uro.

Avtomobil so izdelali, da bi se postavil ob bok najboljšim nemškim razkošnim limuzinam tistega časa in je bil tovarniško opremljen s sistemom glasovnega obveščanja, ki poroča o napakah vozila in drugih pomembnih sporočilih. Poleg tega je bila naprednejša instrumentna plošča opremljena z dvema majhnima zaslonoma in tradicionalno analogno uro.

Omenjena Tatra 613 je trenutno v Pragi in ima prevoženih 231.000 kilometrov. Prodajalec za redko češko limuzino, ki je pravi avtomobilski dragulj, želi okoli 102 evrska tisočaka oziroma 2,5 milijona čeških kron.

Preberite še: Izšel je novi Avto magazin: Kako nevarno je gašenje električnih avtomobilov? Kakšni so prvi občutki v novem Cliu? Testi: Volkswagen Amarok, Citroën C4 X, BMW M3 Touring, Ducati Streetfighter V4 ...

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?