Tega niso pričakovali! Za toliko je bil prodan BMW M1 legendarnega Paula Walkerja

25. 12. 2022 | Nika Arsovski
Deli

Padali so novi rekordi.

Najprej osvežimo spomin, zakaj je avtomobil, poleg zvezdniškega statusa, nekaj posebnega. Avtomobil je šel na dražbo pod nazivom najredkejšega vozila BMW na svetu, saj naj bi šlo za originalni M1 AHG Studie, kar nakazujejo oznake po vsej karoseriji, vključno s podpisom "altmiks lackdesign", tik pod zadnjo lučjo.

A o zgodovini tega lepotca ni veliko znanega, razen tega, da je bil izdelan leta 1979 in dostavljen prodajalcu BMW v Nemčiji.

Avto se je nazadnje znašel v znameniti zbirki Eda Weaverja v Daltonu, leta 2011 pa ga je kupil znani zbiratelj Don Davis. Slednji ga je kmalu prodal zbirki AE Paula Walkerja in Rogerja Rodasa, ki sta leta 2013 umrla v tragični nesreči.

M1 AHG Studie temelji na ikoničnem superšportnem avtomobilu s sredinsko nameščenim motorjem in je plod ideje Petra Gartermanna, predsednika in lastnika nemškega prodajalca BMW AHG. Z AHG Studie je Gartermann spremenil standardni cestni M1 v ultimativni cestni stroj v slogu Procarja.

Preberite si še: »Pripravite denarnice«, na dražbo prihaja to redko vozilo Paula Walkerja

To se odraža predvsem na zunanjosti, z razširjenimi kolesnimi ohišji in spojlerji. Impozantna karoserija pa ni vse. M1 AHG Studie je dobil nastavljivo dirkalno vzmetenje in 16-palčna tridelna platišča BBS, povečali so tudi moč motorja.

Notranjost so nadgradili z usnjenimi sedežnimi vložki namesto serijskih in dodatnimi zvočniki za izboljšanje stereo sistema.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Motor Authority (@motorauthority)

Za dodatno ekskluzivnost je AHG naročil priznani nemški lakirnici Hermann Altmiks, da konča vsak M1 z edinstveno barvo na željo stranke.

Domneva se, da ni bilo ustvarjenih več kot 10 primerkov s paketom AHG Studie, zato je prav vsak izmed njih nekaj posebnega.

Temu primerna je tudi cena

Ocene dražiteljev so se gibale okrog pol milijona ameriških zelencev, a je avtomobil presegel vsa pričakovanja.

Leta 2021 je avtomobil MW M1 AHG Studie, ki je bil nekoč v lasti ameriškega igralca Paula Walkerja, na dražbi Bring a Trailer dosegel pol milijona.

Zdaj je bil na dražbi v Miamiju prodan za 648.500 ameriških dolarjev. Kar 100 tisočakov več od pričakovane vsote.

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan