Ljudje so ob Teslinem avtopilotu namenoma počeli že precej bizarne stvari. Temu vozniku je nekaj podobnega uspelo povsem nenamerno ...

8. 5. 2024 | Gregor Žvab
Deli
Ljudje so ob Teslinem avtopilotu namenoma počeli že precej bizarne stvari. Temu vozniku je nekaj podobnega uspelo povsem nenamerno ... (foto: Profimedia)
Profimedia

Saj ni res, pa je, bi lahko rekli ob novici, ki sicer ne prihaja iz ZDA, kot bi lahko predvidevali, temveč iz evropske države.

Švedska policija se je znašla pred zanimivim izzivom – kako prebuditi voznika, ki je zaspal za volanom Tesle z vključenim avtopilotom? Odgovor na to vprašanje je preprost: težko in dolgotrajno! Trajalo je namreč kar 40 kilometrov!

Na voznika je sicer postal pozoren neki drugi udeleženec v prometu, ki se mu je zdelo čudno, da se je avto vozil po prehitevalnem pasu brez vključenega smernika, ni pa bilo tudi nikogar, ki bi ga prehiteval (očitno se možakar še ni vozil pri nas).

Hitra reakcija policije

Ko se je pripeljal vzporedno z njim, pa je ugotovil, da je voznik za volanom Tesle X zaspal. Takoj je poklical policijo, ki se je nemudoma odzvala in spečega voznika tudi ujela.

Profimedia

Tu pa se stvari zakomplicirajo. Policiji namreč voznika nikakor ni uspelo prebuditi. Poskušali so z različnimi manevri (v varnostnih okvirih, seveda), a brez uspeha. Ko se je možakar po približno 40 kilometrih končno prebudil, pa se je tako močno ustrašil, da je, ko je zagrabil volan in z njim trznil, rahlo trčil v policijsko vozilo. Na koncu si je prislužil kazen za nevestno vožnjo, svoje dejanje pa je obrazložil z besedami, da je bil močno utrujen in pod stresom, saj je moral avto odpeljati do službe.

Teslin avtopilot je sicer pri lastnikih ameriških 'električarjev' naletel na veliko odobravanja, a tudi pri Tesli poudarjajo, da se avtopilot lahko koristi le, če je voznik popolnoma priseben in z rokama na volanu. Ob tem pa se postavlja vprašanje, koliko takih primerov, ki jih policija sploh ne odkrije, se dejansko zgodi?

Preberite še: