TO je avtomobil, ki je premagal hrvaški ponos!

8. 3. 2023
Deli

Hrvaški rekord je padel, podrli pa so ga Italijani. Do kam bo šel lov na električne rekorde?

Podjetje Automobili Pininfarina je s svojo popolnoma električno Battisto prvič navdušilo na ženevskem avtosalonu leta 2019. 150 kupcev bo za svoj primerek omejene serije odštelo okoli 2,5 milijona evrov.

Rekordni pospešek

Prvi avtomobil te znamke z italijanskimi koreninami in sedežem v Münchnu so se že uspeli zapisati v zgodovino. Svetovne rekorde je prejšnji mesec podiral v indijskem testnem centru Natrax. Battista je trenutno najhitreje pospešujoči serijski avtomobil na svetu. ¼ milje je prevozil v 8,55 sekunde, za ½ milje pa je potreboval 13,38 sekunde.

Osupljive številke

Avtomobil poganjajo 4 elektromotorji, ki skupaj proizvedejo 1400 kW moči in 2300 nM navora. Potrebna električna energija je shranjena v 120-kilovatnih baterijah za njih in celoten pogonski sklop pa so poskrbeli prav pri Rimcu. Če voznik na poti ne podira svetovnih rekordov, lahko Battista z enim polnjenjem prevozi okoli 450 kilometrov.

Tudi zavira rekordno hitro

Poleg rekordnih pospeškov in osupljivih hitrosti se Battista tudi izjemno hitro ustavi. Od 100 km/h do popolne ustavitve prepotuje 31 metrov, kar je še en svetovni rekord v kategoriji električnih vozil.

Fotografije: promocijsko gradivo

 

Preberite še: Odkrili so novo nahajališče "nafte 21. stoletja", lokacija pa bi lahko bila težavna

Priporočamo tudi: Kratki dosegi in počasno polnjenje nista edini tegobi električnih avtomobilov

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel