To je »kontroverzna« jadralna jahta, s katero Jeff Bezos te dni pluje po Sredozemlju

23. 5. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Ta jahta je dvignila veliko prahu, še preden je zapustila pristanišče.

Morda se spomnite zgodbe izpred kakega leta dni, ko je tretji najbogatejši Zemljan Jeff Bezos zahteval rušitev zgodovinskega mostu Koningshaven (znan tudi kot most De Hef), saj je bila jadralna jahta enostavno prevelika, da bi lahko plula pod njim.

Takrat je v javnosti naletel na močan odpor in bil primoran poiskati drugo rešitev.

Profimedia

Očitno jo je našel, spomladi 2023 so mu namreč jadralno jahto dostavili naravnost na Majorko. S partnerico Lauren Sanchez sta se tako vkrcala na 462 milijonov evrov vredno plovilo, dolgo kar 127 metrov.

Najvišja jadrnica na svetu, ki s tremi skoraj 70 metrov visokimi jambori nosi ime Koru, je bila zgrajena v nizozemski ladjedelnici Oceanico, Bezos pa naj bi jo naročil že davnega leta 2018.

No, po nekajtedenski zamudi so mu jo le dostavili.

Prestižna jahta Koru, kar v maorskem jeziku pomeni nov začetek, je sicer najdaljša jahta, kar so jih kdaj zgradili na Nizozemskem. Jahto poganja kinetična energija, ki jo ustvarjajo jadra, a kot pri večini jadrnic se bo mogoče zanesti tudi na moč motorja.

Profimedia

Koru ima mornarsko modri trup, zgrajen iz jekla in aluminijasto nadgradnjo. Njen profil zaznamujeta dolg premec in klasična krma kanuja, ki bo zagotavljala večjo zasebnost, medtem ko je jahta zasidrana v pristanišču.

Jahta ima na voljo tudi 76 metrov dolgo spremljevalno plovilo (v galeriji), na katerem je med drugim tudi pristajalna ploščad za helikopter.

Na svoj krov lahko sprejme do 18 gostov, pluje pa lahko s hitrostjo 30 vozlov.

Poleg gostov je na krovu tudi 36-članska posadka, ocenjujejo pa, da bo Bezosa vzdrževanje te lepotice stalo približno 23 milijonov evrov letno.

Preberite še: Epitom razkošja! Superjahta, ki je v lasti nemškega ultrabogataša

Novo na Metroplay: "Ker hočeš ustrezati svojemu klientu, veš, da bo polomija" | Zoran Gabrijan