To je najhitrejši avtodom na svetu, pa je sploh primeren za bivanje?

Avtodom GMC iz leta 1977 ima pod pokrovom 8,2-litrski V8, ki z vbrizgavanjem dušikovega oksida razvije gromozansko moč.

15. 3. 2023

Avtodomi (običajno) niso vozila za lov na hitrostne rekorde in nadpovprečne potovalne hitrosti. Pri tem jih ovirajo velikost, teža in predvsem namen uporabe, ki je usmerjen v udobno vožnjo in še udobnejše bivanje.

So pa tudi izjeme, kakršna je avtodom razreda GMC LSR iz leta 1977, ki je s hitrostjo 195,5 kilometra na uro uradno najhitrejše tovrstno vozilo na svetu. Kajpak domuje na ameriški strani Atlantika v Koloradu, kjer ga lastnik na Facebookovi tržnici prodaja za 95.000 evrov.

Za doseganje tako velike hitrosti ima zasluge 8,2-litrski Chevroletev osemvaljnik, ki deluje s pomočjo vbrizgavanja dušikovega oksida in razvije huronskih 515 kilovatov (700 KM), katerih moč se prenaša na diferencial z omejenim zdrsom prek samodejnega menjalnika.

Ta avtodom je v Združenih državah Amerike dovoljeno uporabljati na javnih cestah, vendar pa nima potrebne opreme za udobno bivanje. Prvotno kuhinjo, kopalnico, posteljo in druge elemente so odstranili, da bi zmanjšali težo in povišali najvišjo hitrost. No, so pa v notranjosti sovoznikov sedež, varnostna kletka in gorivna celica.

Po meri izdelana kabina vključuje aluminijasto armaturno ploščo in posebno nastavitev instrumentov z zapisovalnikom podatkov. Sistem kamer omogoča stranski in zadnji pogled na zunanjost vozila. Spremenjena zunanjost vključuje črno, belo in zlato barvo ter velike nalepke na oknih. Za vožnjo pri velikih hitrostih je mogoče namestiti sprednji razdelilnik in stranske letve za izboljšanje aerodinamike vozila.

Ta avtodom je avgusta 2016 na Bonneville Salt Flats postavil hitrostni rekord, med vožnjo v eno smer je dosegel celo hitrost 196,6 km/h, a ker gre v knjigo rekordov povprečna hitrost v obe smeri, je tam navedena številka rahlo nižja. Kdor bi ga želel imeti, bi teoretično vanj lahko ponovno vgradil opremo za bivanje in še vedno bi bil dovolj hiter.

Preberite še: Dacia kot bivalnik? Sedaj je to mogoče!