To so najbolj prodajani avtomobili v Evropi: na vrhu se bije boj med električno limuzino in avtomobilom za vsak žep

Kaj kažejo trendi prodaje na avtomoilskem trgu?

To so najbolj prodajani avtomobili v Evropi: na vrhu se bije boj med električno limuzino in avtomobilom za vsak žep (foto: Profimedia) Profimedia
19. 9. 2023

Julija 2023 je avtomobilski trg v EU še naprej rasel, medletna prodaja avtomobilov pa se je po podatkih Združenja evropskih avtomobilskih proizvajalcev povečala za 15,2 odstotka.

Hkrati je bil dosežen simboličen mejnik. Prodaja avtomobilov že dvanajsti mesec zapored beleži neprekinjeno medletno rast.

Julija je bilo v EU registriranih 851.156 novih avtomobilov in večina trgov je zabeležila solidno rast, vključno s štirimi največjimi: Francija (+19,9 %), Nemčija (+18,1 %), Španija (+10,7 %) in Italija (+8,7 %).

V juliju se je povečala tudi prodaja električnih avtomobilov, saj je presegla 13,6-odstotni tržni delež.

Prodaja električnih avtomobilov se je od januarja do julija povečala za kar 54,7 %, medtem ko prodaja priključnih hibridov že nekaj mesecev stagnira.

Kar se tiče najbolje prodajanih avtomobilov na evropskih tleh, se v letu 2023 bije tesen boj med Teslo Modelom Y in Dacio Sandero.

Slednja je po prodaji tudi v poletnih mesecih na vrhu, medtem ko je prodaja omenjenega modela Tesle v juliju nekoliko padla.

Zadnji izsledki platforme DataForce namreč kažejo, da je na presenečenje vseh, najboljšo prodajo julija vknjižil Volkswagen T-Roc s 16.864 prodanimi enotami.

Dacia Sandero na drugem mestu jih je imela kar za 1508 manj. A ti podatki niso kazalnik celostne slike, saj je prodaja Tesle Modela Y med poletjem nekoliko padla. Avtomobil, ki je v prvi polovici leta obvladoval evropsko prodajo, se je julija uvrstil šele na 21. mesto.

Od januarja do julija 2023 je bilo sicer na evropskih tleh prodanih 122.404 enot Tesle Modela Y (v primerjavi s 131.582 enotami Dacie Sandero).

Dacia ima poleg Sandera v prvi deseterici najbolj prodajanih avtomobilov v Evropi še enega predstavnika – Dacio Duster na 10. mestu.

Raste tudi prodaja Toyotinega križanca Aygo X, na osmem mestu je Volkswagen Golf s 96.983 prodanimi enotami (do vključno julija 2023).

Po drugi strani pa najbolj upada prodaja Toyoti Corolli (-7,8 %), Peugeotu 3008 (-8,3  %) in Peugeotu 208 (-7,2 %).

Preberite še: Redek češki dragulj je zdaj vreden več kot sto tisočakov

BONUS VIDEO: Kateri so najboljši avtomobilski dogodki v Sloveniji in katerim se je potrebno izogniti?