To so najboljši 'road-tripi' v Evropi, eden je prav nevarno blizu

Po trendih na TikToku so najbolj priljubljene poti speljane po Ameriki, temu primerno imajo tudi več kot 48 milijonov ogledov. To pa še ne pomeni, da se Evropa z njimi ne more kosati. Daleč od tega. 

To so najboljši 'road-tripi' v Evropi, eden je prav nevarno blizu (foto: Profimedia) Profimedia
16. 11. 2022

Zadnja raziskava Auto Traderja je pokazala, da je največje zanimanje na TikToku za cestna potovanja po Ameriki, ta je namreč daleč pred drugouvrščeno Škotsko. Na tretjem mestu je Kanada, sledijo Irska, Nova Zelandija in Islandija.

Med ameriškimi seveda prednjači ikonična Route 66, sledita ji kalifornijska Big Sur in irska Divja Atlantska cesta.  

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 𝗨.𝗦. 𝗥𝗢𝗨𝗧𝗘 𝟲𝟲 𝗢𝗙𝗙𝗜𝗖𝗜𝗔𝗟 (@route66official)

Za slikovito cestno popotovanje pa ni potrebno daleč, spletni portal TimeOut je namreč sestavil lestvico najlepših poti na stari celini.

Ena je prav nevarno blizu, zato vas morda zasrbijo prsti in še te dni sedete za volan ter se o njeni lepoti prepričate na lastne oči.

Ring Road, Islandija

Islandija je pri vrhu seznama vseh popotniških duš, bodisi zaradi gejzirjev, neokrnjene narave, ledenikov ali polarnega sija. Islandski Road Ring vas popelje mimo številnih naravnih biserov in vam odkrije razglede, o kakršnih sicer lahko le sanjate.

Cesta je dolga 1333 kilometrov, prevoziti pa jo je mogoče v 12 ali 13 urah. A naj se vam ne mudi. Če želite od tega res kaj imeti, potem si vzemite vsaj teden dni časa, uživajte v pokrajini, ki vas obkroža, in ustvarite nepozabne spomine. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cleo (@cleojoosen)

Od Pulja do Dubrovnika, Hrvaška

Na drugo mesto je priljubljeni popotniški portal uvrstil Jadransko magistralo, no, vključno z istrskim ypsilonom. Izognite se poletni gneči in se po hrvaških cestah zapeljite jeseni ali spomladi, ko jadranska obala zasije v svojem pravem sijaju, brez trum turistov, ki se gnetejo na plažah.

Svojo pot začnite v Pulju, nadaljujte mimo Reke, pa po Jadranski magistrali vse do Dubrovnika. Lahko celo malo zavijete s poti in obiščete narodni park Plitvička jezera ali pa občudujete Mostar. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tour of Croatia (@tour_of_croatia)

Transfăgărășan, Romunija

O tem romunskem cestnem biseru smo se že razpisali. Transfăgărășan je osupljiva gorska cesta, ki prečka romunske Karpate, najbolj znano pogorje v državi. Vije se na 150 kilometrih in nudi osupljive razglede na pokrajino.

Omejitev hitrosti je 40 km/h zaradi razmeroma krhke podlage, a prav to nam omogoča, da se lahko razgledujemo naokrog. Pod vrhom prelaza vas čaka Jezero Bâlea, ki je češnja na vrhu torte. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Transfagarasan (@transfagarasanul)

Atlantic Road, Norveška

Ni nujno, da so vsa cestna potovanja označena kot večdnevni maratoni. Včasih je dovolj, da sedete v avtomobil in si privoščite nekaj ur vožnje, da zbistrite misli.

Preberite si še: Ta šarmantni klasik dela družbo Juretu Godlerju

Če ste ravno na Norveškem, bo Atlantska cesta kot nalašč za to. Ponuja namreč vrsto razglednih točk, imenitne za piknike, in se vije na zahodu države. Dolga je le 8,3 kilometra, a je dober dokaz, da je bolj pomembna kakovost kot količina. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mollie (@wheresmollie)