Tudi Yugo je lahko umetnina

Najlepši avtomobili so pogosto opisani kot brezčasna umetniška dela. Med njih, sicer na nekoliko drugačen način, spada tudi Yugo.

Tudi Yugo je lahko umetnina (foto: Zajem zaslona Youtube Motorweek) Zajem zaslona Youtube Motorweek
22. 6. 2021

Srbski Yugo se je v avtomobilsko zgodovino vpisal kot eden najslabših avtomobilov vseh časov. Pestile so ga tehnične težave, izdelava je bila površna, kabina pa brez vsakršnih luksuznih dobrot. Vendar tudi to ima svoje prednosti, saj je bil Yugo izjemno poceni.

To je izkoristil Kevin O’Callaghan, profesor na Umetnostni šoli na Manhattnu. Za le 3.600 dolarjev (3.000 evrov) je kupil 39 Yugov, svojim študentom pa je dodelil prav posebno nalogo. Yuge so morali spremeniti v karkoli drugega kot avtomobil, 19 od njih pa jih je bilo razstavljenih na avto salonu v Los Angelesu na dogodku Narodne galerije.

Kot prikaže reportaža ameriškega informativnega programa Motorweek iz devetdesetih let prejšnjega stoletja, so bili študenti zelo iznajdljivi. Iz Yuga so med drugim ustvarili klavir, poštni nabiralnik in celo harmoniko. Za 77 evrov na avtomobil pa so celo cenejši umetniški material kot večja slikarska platna.

Kljub temu, da je Yugo kot avtomobil navdušil redko koga, so mu študenti umetnosti ponudili drugo priložnost za življenje in ga učlanili v ekskluzivni klub avtomobilov, za katere lahko rečemo, da izgledajo kot pravo umetniško delo.