Uganete, katerega avtomobila kuharski mojster Darko Klemen nikoli ne bi imel? (razlog vas bo dodobra nasmejal)

Tokrat sem o avtomobilizmu, pa tudi o navtiki, kot se njegovemu »poreklu« pritiče, poklepetala s kuharskim mojstrom Darkom Klemnom. Najin pogovor je, kot se za tematiko spodobi, potekal kar med vožnjo z avtomobilom. 

Uganete, katerega avtomobila kuharski mojster Darko Klemen nikoli ne bi imel? (razlog vas bo dodobra nasmejal) (foto: Primož Predalič) Primož Predalič
14. 10. 2022

Moj sogovornik je zvest znamki Ford, od zmage v Masterchefu pa je sedel za volanom raznolike palete Fordovih vozil. Le eden največjih manjka na njegovem seznamu, tisti, ki je, kot se Darko pošali, za njegove dimenzije najbolj primeren.

Za začetek bi se ustavila pri reklami, ki ste jo pred časom posneli za znano trgovsko verigo. V njej se znajdete za volanom ikoničnega Volkswagnovega vozila T1.

Ja, gre za resnično kulten avtomobil. Ko se usedeš vanj, zadiši po starih časih. Vse je tako drobno in malo, sploh zame. Z 2 metroma višine in 130 kilogrami sem se počutil kar malo utesnjen. (smeh)  Tudi zračnih mehov nima. Še dobro, da imam sam že montiranega. (smeh)

Vam je vožnja povzročala preglavice?

Ne, se kar hitro navadiš. Vzameš v zakup, da nima servo volana in mehkega menjalnika, pa se nekaj časa loviš s prestavami, potem pa gre. Naredil sem kar nekaj kilometrov, ne ravno tisoč, ma nekaj pa že.

Kaj pa sicer vozite?

Čisto novega Ford Transit Custom, letnik 2022. Prevoženih ima vsega skupaj tisoč kilometrov. Tudi prej sem imel Transita, le starejši letnik. Že vse od zmage na Masterchefu vozim Forde. Transit je to, kar potrebujem. Je udoben, varen, prostoren in zadovolji večino mojih potreb.

Kaj pa vam je pri tem bistveno?

Najbolj bistveno mi je, kako se sam pri tem počutim. Pa seveda prostornost. Ljudje bi morali kupovati avtomobile z namenom.

Velikokrat namreč vidim močna terenska vozila, ki se vozijo po cesti, pa nimajo niti kančka prahu na sebi. Ljudje jih uporabljajo bolj zato, da jih čistijo. (smeh)

Pa da ne bo pomote, nimam nič proti, a jih je vendarle škoda. Sicer pa mora biti avtomobil varen, saj v njem veliko časa vozim svoji hčeri.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MasterChefDarkoKlemen (@masterchefdarkoklemen)

Kdo pa je v tem primeru glavni DJ?

Uh, odvisno. Največkrat je na sovoznikovem sedežu soproga, pa ona prevzame nadzor nad glasbo. No, ali pa starejša hči. V mojem avtomobilu se vrti vsa mogoča glasba, od jugo nostalgije do domače. Kadar sem sam, pa najraje poslušam radio, Prvi program.

Dejali ste, da ste doslej vozili že kar nekaj Fordov. Imam prav?

Res je, od Focusa, C-Maxa, S-Maxa, Kugo, Pumo, Fiesto … Edino Raptorja še ne, čeprav bi mojim dimenzijam najbolj pristajal. (smeh)  

Je med njimi tudi kak hibrid?

 Ja, Ford Puma je bilo hibridno vozilo. Nisem vajen, da se avtomobil obnaša malo po svoje. Ti avtomatsko ravna volan, če ne daš smerokaza itd. Rad imam nadzor nad vozilom, ne pa da mi pri tem »pomaga« nešteto funkcij. Sicer je bil avtomobil zelo prijeten za vožnjo, tudi pospeški so bili odlični.

Ker vozim precej običajne avtomobile, me pospeški električnih navdušujejo. No, zadnjič sem vozil BMW X7 s 500 in nekaj konji. Uf! Dve toni težka krava, ki pospeši kot »sneta skira«.

Ste sicer odprti za elektrifikacijo?

Sem, recimo, da.

Kateri pa je vaš sanjski avtomobil?

Zagotovo bi izbral nekaj velikega. Recimo kakega Mercedesa, ki so mi že od malih nog zelo ljubi. Imel bi tudi kakšno dobro Toyoto. Všeč mi je vse, kar paše na moje dimenzije. (smeh) So pa moji cilji precej dosegljivi.

Zagotovo v prihodnosti ne bom kupil Ferrarija. Še ko sem imel 40 kg manj, sem se komaj stlačil vanj.

Če bi to storil danes, bi me morali reševati gasilci. (smeh)

Kdaj pa ste sedli za volan Ferrarija?

Ha, ko sem še delal v Marini Portorož. Imeli smo veliko strank z dobrimi avtomobili in tako se mi je ponudila priložnost, da ga preizkusim.

Kako bogato pa je vaše navtično znanje?

Ne vem, kaj je botrovalo temu, da sem zašel v navtične vode. (smeh) Imam nekaj navtičnega znanja, pa ne tistega o motorjih, ampak predvsem o pogonih, pa plastiki in detajlih. V marini sem dolgo časa imel svoj servis.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MasterChefDarkoKlemen (@masterchefdarkoklemen)

Ste torej že vozili kako hudo jahto?

Seveda. Imel sem tudi že več priložnosti, da sem kuhal na kateri izmed njih.

Veste, na morju je prvi kapitan, takoj na drugem mestu pa šef kuhinje.

To je staro pravilo, še iz piratskih časov. Največji delež dobi kapitan, za njim pa takoj kuhar. Vsi vemo, da ni fino, če na morju ostaneš brez zalog.

Kako pa je z morsko boleznijo?

Doslej sem imel srečo, ni pa rečeno, da bo tako tudi v prihodnje. Moram povedati, da prave nevihte še nisem preplul, sicer bi morda govoril drugače.

Preberite si še: Damian Merlak ali Ivo Boscarol: Kdo vas s svojim avtomobilskim izborom bolj prepriča?

Sanjate o tem, da bi nekoč imeli kakšno plovilo tudi v lasti?

Ne, morda le kakšno manjšo barko. Tako, da se nanjo vkrcajo štirje kolegi ali moja družina. Da lahko na njej prespiš in si varen pred dežjem. Če bi imel veliko denarja, pa bi si privoščil najem jahte in se z njo odpravil po Jadranu. Tisto, brez skrbi.

Ne hecaš se s stroški vzdrževanja, registracijo, privezom … A do tam je še dolga pot. Veliko jedi bom še moral skuhati! (smeh)

Veliko se jih strinja z vami, da se lastništvo plovila ne izplača, prav zaradi omenjenih stroškov.

Ja, navtika je povezana z visokimi stroški, zato velja biti previden. Ma, da bi več družin najelo plovilo, to pa tudi ne. Ko imaš na kopnem dovolj, greš stran, na jahti to ni mogoče. Veliko ljudi poznam, ki so se skregali prav na barki.

Če se vrneva na kopno. Kaj pa starodobniki? Kako privlačni so vam?

Zelo so mi všeč stari Mercedesi, taki, kakršnega je svoj čas imel Tito. Ko se usedeš na voznikov sedež, je, kot bi se ugreznil v udobno zofo.

Kaj pa sicer, kakšen voznik ste? Za kateri prekršek bi si najlaže prislužil kazen?

Parkiranje, brez dvoma. Upoštevam parkirna mesta za invalide, za kaj drugega pa sem velik 'šalabajzer'. (smeh) Po navadi avtomobil ruknem v vsako luknjo in ga pustim, kjerkoli je to le mogoče.

Torej ni hitrost tista, ki bi vam prislužila kazen?

Ne, ne maram se voziti hitro. Več kot hitrost mi pomeni udobje.

Nihče nima nič od izleta, če od adrenalina 'švicaš' kot konj in si od hitrosti ves trd. (smeh)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MasterChefDarkoKlemen (@masterchefdarkoklemen)

Kaj pa vam na cesti najhitreje stopi na živec?

Brezobzirnost do sovoznikov. Sploh kakšni z boljšimi avtomobili so prepričani, da jim cesta pripada.

Glede na to, da prihajate iz Primorske, kako se znajdete na italijanskih cestah? Italijani so glede vožnje posebni, se strinjate?

Ja, Italijani imajo avtomobile, s katerimi se vozijo po mestu. Toliko, da gre. Ti so po navadi malo pobunkani, pa opraskani … Imajo pa tudi nedeljske avtomobile, ki jih blazno čuvajo in vzamejo iz garaže le ob posebnih priložnostih. Tudi v Trstu je precej živahno, saj so zelo glasni vozniki.

Ste se dosti prevozili po svetu?

Niti ne, nekaj po Ameriki. Z noro močnim Dodgeem. Pa Avstrija, Nemčija in jug Evrope. V mladih letih sem kar nekaj časa preživel na ameriških cestah. Takrat smo z avtomobili delali nenormalne razdalje.

Pa si vmes zaspal za uro ali dve in ko si se končno zbudil, je bil pokrajina še kar ista. (smeh)