V četrtek obujamo spomine: 100 let najbolj znane zvezde

Mineva natanko sto let od registracije verjetno najbolj znanega avtomobilskega logotipa. A njegove korenine segajo več kot dve desetletji nazaj v preteklost.

V četrtek obujamo spomine: 100 let najbolj znane zvezde (foto: Mercedes-Benz) Mercedes-Benz
11. 11. 2021

Znamka Mercedes-Benz velja za najstarejšo znamko na svetu, posledično pa tudi za eno najbolj prepoznavnih. In nič manj kot sama znamka ni znan niti njen logotip, trikraka zvezda znotraj obroča. A čeprav je znamka začela nastajati že pred več kot 130 leti, ko je Gottlieb Daimler predstavil prvi avtomobil na svetu, pa je sloviti logotip nastal precej kasneje. Natančno 32 let kasneje oziroma pred 100 leti.

Zgodba avtomobila se je namreč nadaljevala zelo hitro in Gottlieb Daimler je že leta 1890 ustanovil podjetje Daimler-Motoren-Gesellschaft, devet let kasneje pa je njegova redna stranka postal Emil Jellinek, avstrijski poslovnež iz Dunaja. Jellinek je bil na svoj avtomobil precej navezan, ekipi voznikov in mehanikov, ki so skrbeli zanj pa je po svoji hčerki nadel ime Mercedes. Sčasoma so ime posledično posvojili tudi pri Daimlerju, zato so ga leta 1902 celo patentirali.

V istem času pa je začela nastajati tudi zgodba slovite zvezde. To je leta 1900 Gottlieb prvič narisal na razglednico, sinova Paul in Adolf  pa sta v prihodnjih letih začela postopek za njeno registracijo kot zaščitnega znaka. Ta je namreč prikazoval očetovo idejo, željo po motorizaciji neba, zemlje in morja. Zvezda je bila tako patentirana v letu 1909.

Čeprav je tedaj delovalo še kot ločeno podjetje, pa so se v istem času za zaščito svojega imena in logotipa odločili tudi pri podjetju Benz & Cie, znamki, ki jo je ustanovil Carl Benz, drugi pionir avtomobilizma. Njihov logotip je bil precej drugačen saj je zajemal lovorjev venec in prepoznavno pisavo za napis Benz & Cie.

No, končna verzija trikrake zvezde je bila nato izdelana in oddana patentnemu uradu za zaščito novembra 1921, zaščiten pa je bil dve leti kasneje, avgusta 1923. Pri Mercedesu so nato začeli z njegovo redno uporabo, sprva kot okras na pokrovu hladilnika, nato pa tudi na drugih delih vozila. Ob tem je zanimivo, da so pri Daimlerju oddali tudi zahtevo za zaščito štirikrake zvezde kot logotipa, ki pa je niso nikoli uporabili. Ta je tako leta 1989 postala zaščitni znak nekdanje nemške vesoljske agencije DASA, danes znane kot DaimlerChrysler Aerospace.

No, do prve različice logotipa, ki ga poznamo še danes je prišlo leta 1925, ko se je Daimler združil z Benzom. Prišlo je do združitve obeh zgoraj navedenih logotipov in pa nastanka novega imena, ki ga poznamo še danes: Mercedes-Benz.