V Lidl po novem tudi po avtomobil

Nemška veriga trgovin razširja ponudbo na storitev prodaje avtomobilov.

V Lidl po novem tudi po avtomobil (foto: FCA) FCA
5. 2. 2019

Verjetno ni posameznika – ali pa so takšni le redki – ki še ni prestopil enega izmed številnih diskontov nemške verige Lidl. Verjetno tako tudi veste, da je nabor izdelkov, ki jih ponujajo v svojih poslovalnicah, izredno pester, od živil do avtomobilskih dodatkov, inštrumentov, oblačil, vrtnega pohištva in še bi lahko naštevali. A ponudba se bo kmalu razširila. No, vsaj v Nemčiji, kjer bodo strankam ponudili zakup oziroma dolgoročni najem novih vozil.

Po podatkih nemškega časnika Autobild bo sicer šlo le za en tip avtomobila, pa še ta bo na voljo samo z enim motorjem in paketom opreme. Govorimo o Fiatu 500 s paketom opreme Pop Star, navigacijskim sistemom, usnjenim volanom, litimi platišči in senzorji za vzvratno vožnjo. Pod motornim pokrovom se bo skrival 1,2-litrski turbo motor z 69 'konji' oziroma 51 kilovati moči.

Mesečni stroški pod 100 evrov

Posebnost omenjene ponudbe je v tem, da bo Lidl avtomobile strankam ponudil kar prek spleta, celoten postopek nakupa pa naj bi trajal le 15 minut. V tem času bodo kupci določili, koliko časa bodo uporabljali vozilo (24, 36 ali 48 mesecev) in koliko bo zgornja meja kilometrov, ki jih bodo prevozili v letu dni (10.000 ali 15.000 kilometrov na leto). Pri daljšem najemu bo cena 89 evrov na mesec, pri krajšem pa 99 evrov na mesec. Stranke bodo ob tem lahko izbrale tudi doplačilo za menjavo pnevmatik, letno zavarovanje in stroške vzdrževanja, kar bo ceno dvignilo na 164 evrov mesečno.

Omenjenega projekta pa se Lidl ne loteva sam. Vozila bo namreč strankam v najem dajalo podjetje Santander Consumer Leasing, na voljo pa bo natančno 1.000 vozil. Posamezen avtomobil bo stranka v predvidoma treh do štirih tednih od naročila (in odobritve najema) prevzela v enem izmed treh prodajnih mest v krajih Berlin, Erfurt in Halle. Ali bo Lidlov program uspel ali ne, je seveda še prezgodaj govoriti, a to, da specialist za tovrstne najeme, podjetje Sixt, enak najem (za 48 mesecev in z omejitvijo 10.000 prevoženih kilometrov na leto) zaračunava 120.43 evrov na mesec, je Lidl brez dvoma na poti k uspehu.