Več avtomobilov kot prebivalcev. Veste o kateri državi je govora?

Kdor misli, da ima največje število avtomobilov kakšna velika industrijsko in splošno razvita država, živi v zmoti, glavni razlog za nakup pa je nizka davčna stopnja.

Ne, to je majhna, pravzaprav mikro  država in edina na svetu, ki ima več avtomobilov kot ljudi. To je San Marino, država brez izhoda na morje in obdana s severozahodno Italijo. Ima čudovito gorsko pokrajino, zgodovinsko srednjeveško arhitekturo in gradove ter očarljive tlakovane ulice. San Marino, ki je bil ustanovljen leta 301 našega štetja, je tudi najstarejša preživela republika na svetu. Kot omenjeno pa je tudi edina država na svetu z več avtomobili kot ljudmi in na vsakega človeka pride v povprečju 1,6 avtomobila. San Marinu sledijo Finska (1.0), Italija in Malezija (0,88), ZDA in Islandija: (0,87), Grčija in Avstrija (0,85), Luksemburg (0,81) in Nova Zelandija (0,78).

Veliko avtomobilskih navdušencev

Profimedia

San Marino je s površino le 23,5 kvadratnih kilometrov  peta najmanjša država na svetu in ima približno 33.000 prebivalcev in skoraj 55.000 registriranih avtomobilov. Razlogov zakaj število avtomobilov prekaša število prebivalcev je več, vsekakor pa je med tamkajšnjimi ljudmi veliko avtomobilskih navdušencev, nekateri imajo pravcate zbirke klasičnih avtomobilov. Poleg tega je na voljo skoraj 250 kilometrov cest, ki se vijejo skozi idilične ulice in slikovito gorsko pokrajino.

Poleg tega je San Marino ena najbogatejših držav na svetu z visokim bruto domačim prihodkom na prebivalca. To bogastvo jim omogoča, da si privoščijo po več avtomobilov in nenavadnega niso hiše z dvema ali več luksuznimi avtomobili prestižnih znamk Ferrari, Lamborghini, Maserati, Porsche, BMW in Mercedes-Benz.

Glavni magnet so nizki davki

Vendar pa se največji razlog za tolikšno število avtomobilov skriva v tem, da je San Marino davčna oaza. Država je obkrožena z Italijo, vendar za razliko od Italije in drugih bližnjih držav ni del Evropske unije. Posledično nima 21-odstotnega davka na dodano vrednost, namesto tega pa se davčna stopnja za vozila giblje med 3,5 in 7 odstotki.

Zaradi nižje davčne stopnje ljudje iz Italije in drugih evropskih držav pogosto potujejo v San Marino zaradi večjih nakupov. To vključuje tudi nakupe avtomobilov med katerimi so številni registrirani v San Marinu, vendar dejansko niso v lasti lokalnih prebivalcev, ampak tujcev, ki v mikro državi kupijo avtomobi in se nato z njim odpeljejo čez mejo in v svojo domovino.