Vam je med vožnjo pogosto slabo? To so nasveti, da bo naslednje potovanje bolj prijetno…

10. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Ali tudi vas ter vaše bližnje teži potovalna slabost? 

Potovalna slabost je precej pogosta težava, ki prizadene številne potnike, ki potujejo bodisi z avtomobilom ali avtobusom. Najpogosteje prizadene majhne otroke in nosečnice, ki potujejo kot sopotniki v vozilu, v resnici pa lahko doleti vsakogar. Pravzaprav je raziskava RAC, britanskega podjetja za avtomobilske storitve, pokazala, da kar 18 odstotkov ljudi trpi zaradi potovalne slabosti tudi v odrasli dobi.

Profimedia

Vzroki za potovalno slabost

Potovalna slabost je posledica ponavljajočih se gibov, na primer premagovanja ovinkov med potovanjem. Po navedbah NHS gre za slabost kriviti notranje uho, ki pomaga pri nadzoru ravnotežja. To namreč našim možganom pošilja drugačne signale od tistih, ki jih vidijo naše oči.

Ta mešana zmedena sporočila pa povzročajo slabo počutje. Prav zato so majhni otroci še posebej občutljivi, saj pogosto sedijo na zadnjih sedežih precej nizko in ne vidijo skozi okno. V tem primeru bo njihovo notranje uho zaznalo gibanje, njihove oči in telo pa ne. To povzroči senzorični konflikt, ki vodi v slabost.

Profimedia

Kako preprečiti potovalno slabost?

Sedenje na sprednjem sedežu avtomobila: Sedenje na sprednjem sedežu avtomobila lahko zmanjša simptome potovalne slabosti. Raziskava RAC je ugotovila, da je za potovalno slabost najslabše sedenje na zadnjem sedežu avtomobila, še posebej, če gledate v mobilni telefon ali tablico.

Izogibajte se branju ali uporabi elektronskih naprav: Vizualnim dražljajem, kot so videoposnetki in igre, se je najbolje izogibati, če ste nagnjeni k slabosti. Osredotočanje na podobe od blizu lahko poslabša senzorični konflikt med vašim notranjim ušesom in očmi.

Profimedia

Osredotočite se na predmet v daljavi: Med potovanjem glejte naravnost predse in se osredotočite na točko v daljavi. Izogibajte se gledanju premikajočih se predmetov, kot so mimo vozeči avtomobili.

Vožnja po avtocestah: Vožnja po avtocestah je pogosto bolj enakomerna in povzroča manj slabost v primerjavi z vožnjo po zavitih ali hribovitih cestah.

Izogibajte se težkim obrokom pred potovanjem: Težki obroki pred potovanjem lahko prispevajo k slabosti. Raje jejte lahke obroke.

Profimedia

Svež zrak: Če občutite slabost, je najbolje, da ustavite vozilo in stopite ven ter vdahnete svež zrak. Če ne gre drugače, poskusite odpreti okno avtomobila. Če to ni mogoče, lahko pomaga tudi uporaba klime.