Video: Porschejeve pnevmatike bodo še naprej pripovedovale dirkaške zgodbe

Iz dirkaških pnevmatik bodo pri Porscheju izdelali serijo gramofonskih plošč, na katerih bodo posnete zgodbe z dirk za 24 ur Le Mansa, projekt pa bo imel tudi dobrodelno noto.

Video: Porschejeve pnevmatike bodo še naprej pripovedovale dirkaške zgodbe (foto: Porsche) Porsche
19. 2. 2019

Letošnje leto bo drugo po vrsti, ki bo v najprestižnejšem razredu serije Le MansLMP1 – in (posledično tudi na dirki za 24 ur Le Mansa) minilo brez udeležbe Porscheja. Nemški proizvajalec športnih avtomobilov iz Stuttgarta je namreč osvojil vse, kar se je dalo, konkurence skoraj ni bilo več, zato so se po sezoni 2017 poslovili iz omenjenega razreda. A na Le Mans in svoj dirkalnik 919 Hybrid nikakor niso pozabili. Lani so namreč z njim postavili absoluten rekord proge na dirkališču Nürburgring, zdaj pa so se odločili, da bodo duh Le Mansa delili še z največjimi navdušenci.

Eden izmed najpomembnejših elementov vsakega dirkalnika so njegove gume, ki pogosto odločajo o zmagi ali porazu. Pri Porscheju so se jim zato zdele primeren kos avtomobila, na katerega bodo zapisali zgodovino. Odločili so se namreč, da bodo set pnevmatik, s katerimi je dirkalnik številka 19 kot prvi leta 2017 prečkal ciljno črto v Le Mansu, predelali v gramofonske plošče. Nanje so nato zapisali 24 dirkaških zgodb iz Le Mansa v skupni dolžini 24 minut, pri čemer so k sodelovanju povabili tudi dirkaške legende, kot so Hans-Joachim Stuck, Derek Bell in Hans Herrmann, projektu pa se je pridružil tudi Chad McQueen, sin slovitega ameriškega filmskega igralca in dirkača Steva McQueena.

Pri Porscheju bodo izdelali omejeno serijo 200 tovrstnih zgoščenk, le prvih 24 z ustreznimi zaporednimi številkami (označenimi na posebni darilni embalaži) pa bo na voljo na posebni dražbi. Ta se bo na tej povezavi začela v noči s 24. na 25. februar z začetkom ob polnoči, ves denar, ki ga bodo pri Porscheju zbrali, pa bodo na junijski dirki za 24 ur Le Mansa podarili francoski dobrodelni organizaciji Loisirs Pluriel, ki v Franciji skrbi za otroke s posebnimi potrebami.