Volvo XC90 zadnjih 16 let brez smrtnih žrtev v Veliki Britaniji

Veliko zaslug za popolno statistiko imajo varnostne tehnologije, kot je sistem samodejnega zaviranja v sili.

Volvo XC90 zadnjih 16 let brez smrtnih žrtev v Veliki Britaniji (foto: Volvo) Volvo
16. 4. 2018

Avtomobilska znamka Volvo je brez dvoma najbolj prepoznavna po skrbi za varnost potnikov v svojih vozilih in drugih udeležencev v prometu. Ne nazadnje so njihov izum zmečkljive cone v avtomobilu in tritočkovni varnostni pasovi. Znamka je celo napovedala, da po letu 2020 v njihovih avtomobilih ne bo več smrtnih žrtev, in kot kaže, so na dobri poti, saj jim je na neki način vsaj v Veliki Britaniji to tudi že  uspelo.

Ne govorimo sicer o vseh avtomobilih znamke Volvo, ampak le o njihovem prvem in največjem športnem terencu, modelu XC90. Neodvisni britanski laboratorij Thatcham ga je namreč razglasil za najvarnejši avtomobil, ki so ga imeli na preizkusu, še bolj zanimivo pa je, da izmed 50.000 vozili tega tipa, kolikor jih je bilo od začetka prodaje leta 2002 prodanih v Veliki Britaniji, niti eno izmed njih ni bilo udeleženo v prometni nesreči, v kateri bi voznik ali sopotnik v omenjenem vozilu izgubila življenje.

Sistem samodejnega zaviranja bi moral biti serijski

Razlog za tako dober rezultat omenjeni laboratorij pripisuje uporabi modernih varnostnih sistemov, ki jih Volvo že kar nekaj let vgrajuje v svoje avtomobile. Eden izmed njih je sistem za samodejno zaviranje v sili, ki po podatkih evropskega centra za preizkusne trke Euro NCAP za kar 38 odstotkov zmanjšuje možnosti, da bo prišlo do čelnega trka z vozilom spredaj.

Na podlagi omenjenih rezultatov britanski mediji zato pozivajo tudi preostale avtomobilske proizvajalce, da začnejo v največji meri tovrstne varnostne tehnologije vgrajevati v avtomobile. Čeprav gre za uveljavljene sisteme, ki – sodeč po podatkih s terena – učinkovito zmanjšujejo število smrtnih žrtev na cestah, še vedno prevečkrat pristanejo na seznamu za doplačilo oziroma jih prodajalci v cenejših modelih sploh ne ponujajo.