Vse o avtomobilskih barvah: najbolj priljubljena je bela, najbolj raznolika modra

Tako kot preostali trendi v avtomobilski industriji (kjer so vse bolj popularni športni terenci), se spreminjajo tudi barve na trgu. A nekatere stvari vseeno ostajajo enake.

Vse o avtomobilskih barvah: najbolj priljubljena je bela, najbolj raznolika modra (foto: Profimedia) Profimedia
21. 1. 2019

Kakšne barve je vaš avtomobil? Pa sosedov? Verjetno sta si različna. Hkrati se razlikujeta tudi od barve avta drugega soseda, pa tudi tistega za njim in tako naprej. Pravzaprav lahko ugotovimo, da imamo Slovenci kar precej 'živopisen' avtomobilski park. Kaj pa drugod po svetu? Koliko pozornosti barvi avtomobila namenijo na primer v Aziji in katera je najbolj razširjena barva za avtomobile na svetu?

Z zgornjim vprašanjem so se pred kratkim ukvarjali pri kemičnem gigantu BASF, kjer med drugim proizvajajo avtomobilske barve. Njihovi zaključki so nedvomno zanimivi in povsem drugačni, kot bi jih naredili na našem trgu. Izkazalo se je namreč, da so kar štirje izmed petih avtomobilov obarvani v eno izmed akromatskih barv, med katere spadajo bela, črna, siva ter srebrna. Med njimi najbolj prevladuje bela barva; vanjo je odetih več kot 50 odstotkov vseh avtomobilov v Aziji. V Evropi je v belo barvo obarvana približno tretjina vseh avtomobilov.

Evropejci in Azijci zadržani, Američani manj

Med kromatičnimi barvami je na drugi strani najbolj priljubljena rdeča barva v vseh odtenkih. Ta je še posebno v ZDA, kjer so akromatične barve najbolj priljubljene, prva izbira tako med lastniki športnih avtomobilov kakor tudi križancev, ki predstavljajo glavnino prodaje novih vozil na omenjenem trgu.

A medtem ko je rdeča barva najbolj priljubljena med akromatičnimi barvami, velja modra – ki sicer v ZDA le malo zaostaja za rdečo – za najbolj raznovrstno. Po svetu je namreč na voljo v kar 140 različnih odtenkih. Teh je iz leta v leto več, svoje pa dodajo tudi novi učinki barv. Če je bil včasih kovinski lak rezerviran za dražja in prestižnejša vozila, je namreč s tovrstnim učinkom ali pa tako imenovanim bisernim učinkom pobarvanih okoli 67 odstotkov vseh prodanih avtomobilov v letu 2018. Tudi teh učinkov pa bo v prihodnje vse več.