Oglejte si notranjost Xioamijeve Super tovarne; v njej v pičlih 76 sekundah izdelajo nov avtomobil

7. 5. 2024 | Nika Arsovski
Deli

To je avtomobil, ki je bil razprodan v le nekaj urah!

Pred nekaj tedni je svet osupnila novica o prodaji novega SU7, ki ga je predstavil proizvajalec pametnih telefonov Xiaomi. Omenjeni električni avtomobil je bil razprodan v vsega nekaj urah, po karakteristikah sodeč pa se lahko brez težav kosa s Teslo ali Porsche Taycanom. Z eno razliko, zanj boste odšteli znatno manj.

Xiaomi

Ker je povpraševanje po omenjenem avtomobilu izjemno, smo pokukali v notranjost "Xiaomi Super Factory" na Kitajskem. V njej namreč deluje kar 700 robotov, ki jih nadzoruje vsega 20 zaposlenih. Od tega je 381 robotov namenjenih le izdelavi karoserije. Proizvodnja enega samega avtomobila naj bi trajala vsega 76 sekund, posledično pa bo podjetje zmožno zadostiti povpraševanju. Do maja 2024 so namreč dobavili že več kot 7000 avtomobilov.

Xiaomi SU7 Max ima več kot 670 konjskih moči (500 kW) in pospešek od 0 do 100 km/h samo 2,78 sekunde. Kljub temu je njegova cena primerljiva osnovnemu Teslinemu modelu, zato je povpraševanje po avtomobilu temu primerno visoko. V manj kot 24 urah po razkriju vozil so pri Xiaomiju prejeli kar 90.000 naročil. Polog na spletni strani, ki ga morate v primeru naročila zagotoviti, je le nekaj več kot 640 evrov.

Vsako uro izdelajo kar 40 avtomobilov 

V podjetju Xiaomi so se na visoko povpraševanje pripravili z visokozmogljivo tehnološko tovarno na Kitajskem, kjer naj bi vsako uro izdelali kar 40 avtomobilov. V podjetju velike zasluge hitri proizvodnji pripisujejo robotiziranemu postopku izdelave – po njihovem mnenju je zavoljo te postopek kar dvakrat hitrejši in trikrat učinkovitejši od povprečja. Podjetje je sprva sicer trdilo, da želi prodati 100.000 avtomobilov v prvem letu in 300.000 avtomobilov na leto v naslednjih treh letih.

Preberite še: