Z enim najdražjih avtomobilov na gorskohitrostno dirko. Je avtomobil preživel? (video)

Ob predstavitvi so pri Bugattiju za vsakega izmed zgolj 40 avtomobilov zahtevali kar pet milijonov evrov.

Z enim najdražjih avtomobilov na gorskohitrostno dirko. Je avtomobil preživel? (video) (foto: Newspress) Newspress
11. 10. 2022

Ko je Bugatti pred nekaj leti predstavil nov avtomobil, poimenovan po nekdanjem dirkaču Albertu Divu, so pri francoski znamki avtomobil oglaševali kot športnika, ki si zasnovo deli z modelom Chiron, a je precej bolj primeren za hitro vožnjo po zavitih cestah. Temu naj bi bil prilagojeni aerodinamika, menjalnik in kopica drugih elementov vozila, zaradi česar je bila nekoliko okrnjena najvišja hitrost vozila.

Preberite še: Bugatti Divo je Bugatti za ovinkaste ceste

Neki Švicar pa se je nedavno odločil, da trditev Bugattija, da gre za avtomobil, namenjen preganjanju po gorskih cestah, v praksi dodobra preveri. Z v kombinacijo črne in fluorescenčno rumene barve odetim Divom se je namreč podal na gorskohitrostno dirko na prelazu Bernina.

Po neuradnih podatkih naj lastnik Diva ne bi nastopil na dirki kot dirkač, pač pa le kot spremljevalni voznik, zaradi česar tudi ni vozil tako rekoč 'na polno'. Kljub temu pa je postregel z atraktivno vožnjo, polno glasnega pospeševanja, pokanja iz izpušnega sistema med prestavljanjem in škripanja gum. Njegovo predstavo si sicer lahko ogledate v spodnjem videu.

Dirka na gorski prelaz Bernina je v prvi vrsti namenjena prestižnim športnim avtomobilom (v videu se pojavi tudi ekskluzivni Gumpert Apollo), sicer pa gre za dirko, ki poteka vse od leta 2014. Tedaj je bila obujena kot spomin na dirko, ki je na isti trasi potekala v letih 1929 in 1930, na njej pa dirkači prevozijo 5,9 kilometra dolgo razdaljo od La Röse, ki leži na nadmorski višini 1871 metrov do prelaza Bernina na nadmorski višini 2328 metrov.

Preberite tudi: Naprodaj verjetno najboljša avtomobilska zbirka, zajeti so VSI najpomembnejši Ferrariji zadnjih 35 let