Kaj vozijo astronavti na Zemlji?

Pretkanost lastnika prodajnega salona na Floridi je privedla do tega, da astronavte povezujemo tudi s Corvetto.

Kaj vozijo astronavti na Zemlji? (foto: Profimedia) Profimedia
15. 3. 2023

Chevrolet je prvi model Corvette predstavil leta 1953, danes pa po cestah vozi že sedma generacija. V 70. letih obstoja je ta ameriška ikona navdušila mnoge, tudi ameriškega predsednika Joeja Bidna, Elvisa Presleyja, Paris Hilton, Paula McCartneyja, Jaya Lena in še bi lahko naštevali.

Priljubljene so tudi med prav posebno skupino ljudi, ki so v prejšnjem stoletju bili prave zvezde.

Chevrolet Corvette znova dreza v puriste: tukaj je e-Ray

Vesoljska tekma

Sredi 50. let prejšnjega stoletja sta za prevlado v vesolju začeli tekmovati Sovjetska zveza in Združene države Amerike. Vesoljski raziskovalci so bili takrat prave zvezde. Astronavti (Rusi so svoje poimenovali kozmonavti) so bili v ZDA deležni neprestane medijske pozornosti in to je izkoristila tudi ena izmed tamkajšnjih avtomobilskih znamk.

Prvi Američan v vesolju

Alan Shepard je 5. maja 1961 postal prvi Američan, ki je poletel  v vesolje in za ta podvig mu je General Motors podaril Chevrolet Corvette in upal na promocijo, vendar vse ni bilo tako preprosto. Astronavti, ki so pravzaprav državni uslužbenci, ne smejo prejemati tovrstnih daril in oglaševati znamk ter njihovih izdelkov.

1 dolar na leto

Jim Rathmann, avtomobilski navdušenec in zmagovalec dirke Indianapolis 500 leta 1960, je imel v lasti prodajni salon Chevroletev in Cadillacov v bližini vesoljskega centra, ki ga ima NASA na Floridi. Prišel je na idejo, ki je rešila težavo omejevanja daril. Astronavtom je pretkano ponudil katerikoli avtomobil GM za 1 ameriški dolar na leto. Poleg tega so lahko avtomobil kadarkoli zamenjali za novejši model.

Najbolj priljubljene so Corvette

Mikavno ponudbo so izkoristili mnogi astronavti. Prva je Corvette zapeljala šesterica 7-članske posadke Mercury; eden izmed njih je raje izbral družini prijaznejšega karavana. Trije člani odprave Apollo 12 so naročili 3 identične kupejske izvedenke v zlato-črni kombinaciji. Tudi trojica Apolla 15 je leta 1971 naročila svoje avtomobile; rdečega, modrega in belega s črtami po karoseriji, ki so se medsebojno dopolnjevale.

Logična izbira

Z modrim avtomobilom se je na spletu pohvalil tudi Scott Kelly, ki je v svoji karieri v vesolju preživel 520 dni in med leti 2015 in 2016 na mednarodni vesoljski postaji ostal 340 zaporednih dni. Hitri športni avtomobili so za astronavte kar logična izbira. Ta poklic od posameznika zahteva pogum in tudi nekaj predrznosti, saj je to eden najzahtevnejših in najnevarnejših poklicev na svetu - pravzaprav bolj izven sveta.