Bodo Madžari kmalu ostali brez (dela) goriva?

5. 6. 2022
Deli
Bodo Madžari kmalu ostali brez (dela) goriva? (foto: OMV)
OMV

Dobava pogonskih goriv na Madžarskem je kljub težavam, do katerih je prišlo v petek med vzdrževalnimi deli v rafineriji družbe OMV v Avstriji, zanesljiva, je danes objavilo madžarsko ministrstvo za tehnologijo in industrijo.

Kljub zaprtju rafinerije Schwechat, ki bo daljše od pričakovanj, ni težav pri dobavi goriv na Madžarskem. Domača proizvodnja goriv in rezerve zadostujejo za pokritje domačih potreb, je po poročanju madžarske tiskovne agencije MTI v izjavi zapisalo ministrstvo.

Glavna namera madžarske vlade je ves čas zagotavljati cenovno dostopno gorivo. Omejitev prodajnih cen na črpalkah, ki je bila uvedena novembra lani, je prinesla to, da Madžari plačujejo najnižjo ceno za gorivo v Evropi, so dodali.

OMV bi lahko zaradi incidenta v rafineriji Schwechat svoje bencinske servise na Madžarskem zaprl, je po navedbah avstrijske tiskovne agencije APA na podlagi neimenovanih virov poročal madžarski spletni portal vg.hu.

Preberite še: Cene goriv: odrekli so se kar 17 oziroma 35 centom dobička po litru

OMV ima na Madžarskem 200 servisov in pri bencinu pokriva od 17 do 19 odstotkov, pri dizelskem gorivu pa od 13 do 15 odstotkov potreb trga. Po ocenah bi OMV od junija do avgusta na Madžarsko izvozil 30.000 ton bencina in 50.000 ton dizla, APA navaja poročanje portala.

Madžarska je s 15. novembrom ceno bencina in dizla omejila na 480 forintov (trenutno 1,22 evra) za liter. Cene goriva so po vsej Evropi višje, zato po poročanju APA tujih dobaviteljev dobava na madžarski trg ne zanima.

V petek je v rafineriji OMV Schwechat, ki je od 19. aprila zaprta zaradi vzdrževalnih del, prišlo do "mehanskega incidenta", ki je poškodoval glavni obrat za predelavo surove nafte, zato bo prišlo do zamika ponovnega zagona rafinerije, je objavil OMV.

Kakšna je škoda in kako dolgo bo proizvodnja stala, še ugotavljajo. Kot še pravijo v OMV, bodo v sodelovanju s strankami in dobavitelji skušali ublažiti vpliv na dobavo proizvodov.

Avstrijska vlada se je danes odločila, da bo zaradi izpada proizvodnje sprostila del državnih naftnih rezerv, in sicer bodo sprostili 112.000 ton dizelskega goriva in 56.000 ton bencina. Te količine predstavljajo šestdnevne zaloge Avstrije, navaja APA.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol