Ima garažo, ki mu jo v neki meri zavida celo Jay Leno (v njej najdete kar 7 tisoč avtomobilov!)

Čeprav ga boste zaman iskali na seznamih zvezdniških garaž, se lahko nesramno bogati brunejski sultan Hasanal Bolkiah pohvali z eno največjih avtomobilskih zbirk na zemeljski obli. Nekateri lepotci v njegovi garaži so celo tako redki, da padejo celo na radar avtomobilskega poznavalca Jayja Lena.

Ima garažo, ki mu jo v neki meri zavida celo Jay Leno (v njej najdete kar 7 tisoč avtomobilov!) (foto: Profimedia) Profimedia
17. 6. 2022

Zbirka brunejskega sultana Hasanala Bolkiaha naj bi po nekaterih podatkih obsegala približno 7 tisoč avtomobilskih lepotcev, s čimer se uvršča med najobširnejše zbirke na zemeljski obli. Tudi po vrednosti sodi v sam vrh, saj je ocenjena na več kot 5 milijard dolarjev. Kakorkoli, v njej najdete kar 600 Rolls-Roycev, 500 Mercedes-Benzov, 450 Ferrarijev in 380 Bentleyjev ter številne druge.

Preberite si še: David Urankar ne skriva, da se z njim noče več nihče voziti

Sultan je namreč velik ljubitelj avtomobilov, njegova strast pa so redki modeli, ki so bodisi edinstveni ali so bili izdelani v zelo majhnih proizvodnih številkah. To pomeni, da je v njegovi zbirki nekaj, doslej še skorajda nevidenih avtomobilskih predstavnikov. Le povabljeni srečneži so zbirko lahko ogledajo, da pa ne bi prišlo do tatvine, avtomobile bojda stražijo kar Gurke.

Za primerjavo: zbirko Jay Lena bi imel vsak poznavalec avtomobilov. No, bolje rečeno. Vsakdo! Najdražji avtomobil v njegovi zbirki je McLaren F1 letnik 1994, čigar vrednosti se gibljejo med 14 in 26 milijonov dolarjev.

Brunejski sultan ima na drugi kar deset McLarnov F1, pet cestnih modelov, tri F1 LM ter po enega F1 GT in F1 GTR. V zbirki ne manjka prestižnih znamk, poglejmo pa si le nekaj najbolj posebnih in edinstvenih predstavnikov v sultanovi garaži.

McLaren F1 GT

Za trenutek se ustavimo pri McLaren F1 GT. Gre za enega izmed treh obstoječih avtomobilskih lepotcev, eden pa je pristal prav v garaži sultana. F1 GT se občutno razlikuje od cestne različice, z dolgim »repom« so izboljšali aerodinamično stabilnost, kolesne loke pa so vidno razširili.  

Mercedes-Benz S73 T AMG

Vozilo s številko »73« je orožje za ubijanje. S tem bi se strinjal vsak, ki se spozna na Mercedesovo AMG filozofijo. Sultan je oddelku AMG naročil, naj v limuzino S razreda vgradijo 7.3-litrski V12 motor s kar 565 konjskimi močmi. Izpolnjevanje sultanovih muh ni bilo poceni, dandanes pa obstaja le 18 tovrstnih avtomobilov, trije so še vedno v lasti AMG.  

Cizeta V16T

Eden najhitrejših avtomobilov svojega časa je nekaj neverjetnega. Avtomobil, ki je bil za časa nastanka tehnološko vesoljska leta pred drugimi, z radikalno zasnovano motorno zasnovo še danes buri duhove. Pod pokrovom se je skrival šestlitrski 16 valjni bencinski motor, ki je proizvedel izjemnih 540 konjskih moči. Žal pa tehnološko napreden avtomobil oziroma znamka, ki stoji za njim nikoli ni zares zaživela in tako je na svetu ostalo le nekaj vozil.

BMW Nazca M12

Avtomobil, ki je plod sodelovanja nemške avtomobilske znamke in Fabrizia Giugiara (sina Giorgetta Giugiara), je 1991 zasijal na ženevskem avtomobilskem sejmu in v hipu pristal na vseh naslovnicah. Kljub temu je ostalo pri prototipu, izdelani sta bili le še dve nadaljnji različici C2 in C2 Spider, danes pa ga lahko občudujete v sultanovi garaži.

Ferrari F90 Testarossa

Plod oblikovalskega genija Pininfarine z mehkimi linijami in fluidnim dizajnom je nastal na modelu Testarosse 512 iz osemdesetih let minulega stoletja. Brunejski sultan je za svojo zbirko naročil kar šest tovrstnih jeklenih lepotcev, enega pa so za kratek čas videvali celo na monaških cestah.