David Urankar ne skriva, da se z njim noče več nihče voziti

Televizijski voditelj David Urankar je z avtomobili povezan tako službeno, kot tudi v prostem času. 

David Urankar ne skriva, da se z njim noče več nihče voziti (foto: Instagram/David Urankar) Instagram/David Urankar
31. 5. 2022

Avtomobilski izpit je naredil pri 18-letih, motorističnega pa pred letom dni. Pravi, da mu je všeč nova dimenzija prometa, ki jo dobiš z vožnjo na motorju.

Verjetno tudi svoboda in nov pogled na potovanja. Med vožnjo z avtomobilom ima za sopotnika pogosto Jay-Z-ja ali pa katerega izmed priljubljenih podcastov, s starševstvom pa so padla tudi njegova pravila, kar se reda in čistoče v avtomobilu tiče.

Nam zaupate, kakšni so vaši spomini na vožnje v avtošoli?

Imam dva seta izkušenj, enega 20 let nazaj, ko sem prvič začel z vožnjami v avto šoli, drugega pa kakšno leto nazaj, ko sem opravljal izpit za motor. Takrat in zdaj sem se resnično veselil voženj in pri avtomobilskem izpitu sem komaj čakal, da dopolnim 18 let, da lahko opravim glavno vožnjo ter dobim izpit.

Kaj pa je botrovalo temu, da ste naredili še izpit za motor?

Všeč mi je nov pogled na promet, ki mi ga motor odpira. In na vožnjo ter potovanja. 

Kaj vam je v samem začetku delalo največ preglavic?

Pri motorju definitivno izklapljanje smernikov. Pri avtomobilu pa, vsaj na začetku, polžja vožnja oz. vožnja z ne povsem spuščeno sklopko. Preveč sem se bal, da bi jo "skuril". (smeh)

Kaj pa bočno parkiranje?

Bočno parkiranje? Relativno ok. Inštruktor mi je dal dober sistem in veliko sva vadila. V Ljubljani brez te veščine nisi funkcionalen član v prometu.

Nikoli ne boste uganili, kako star avtomobil vozi Vid Valič (in ne zamenja ga za nič na tem svetu)

Kateri pa je bil vaš prvi avtomobil? Ste ga podedovali ali kupili kar sami?

Prvi avto sem dobil od dedka. To je bil Ford Fiesta, motor 1.0, štiri prestave. Jaz sem bil star 18, avto pa 16. 

Kaj vam pomeni avtomobil? Gre le za sredstvo za premagovanje razdalj ali v vožnji resnično uživate?

Že od nekdaj so mi avtomobili (in vožnja) pomenili veliko. Uživam v vožnji in v zanimivo mi je sesti v prav vsak avto, se seznanjati z novostmi, iskati detajle in razlike. Zato tudi tako uživam v oddaji Avtomobilnost. Vožnja pa je zame kot neke vrste terapija. Še zlasti kakšna dolga pot npr. v Milano ali na Dunaj, s kakšnim dobrim podkastom ali glasbo za kuliso.

Kaj je glavna karakteristika, na katero ste pozorni pri izbiri avtomobila?

Oblika in vozne lastnosti. Je pa vse v kompromisih. Lahko imaš super atraktiven športen avto, ki se na dolgi poti ne bo tako dobro obnesel, kot udoben družinski karavan ali limuzina. Prav tako vanj ne bodo šli kovčki za celo družino. (smeh)

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by David Urankar (@david.urankar)

Kaj pa dodatna oprema? Kako pomembna vam je pri nakupu avtomobila?

Ženi je pomembno gretje sedežev in zato brez tega ne gre (smeh). Meni zelo prav pride tempomat, vlečna kljuka (še zlasti poleti, ko nanjo namestimo nosilce za kolesa) in povezljivost s telefonom.

Kateri avtomobil se trenutno nahaja v vaši garaži?

Velik družinski karavan.

Kaj pa vaš sanjski avtomobil? 

Kar nekaj jih je na spisku. Težavi sta dve, ali so to milijoni pri ceni, ali pa litri pri porabi (smeh).

So vam pri srcu tudi starodobniki?

Starodobniki so mi zelo blizu. Tudi oče je imel včasih Minija Austin 7, zdaj pa ima "bolhco". Izziv pri starodobnikih je, da si moraš zanje res vzeti čas, to je neke vrste način življenja. In znati moraš tudi sam kaj pošraufati. Mogoče pa nekoč v prihodnosti.

Kako bi ocenili svoje poznavanje avtomobilov? Bi znali kaj popraviti tudi sami?

Nekaj malega se spoznam, ostalo pogledam na YouTube (smeh). Kar se popravljanja tiče, malo za šalo, malo zares, rezervno gumo znam zamenjati, preveriti tlak v pnevmatikah, pogledati olje in natočiti tekočino za steklo.

Imate kakšna pravila, ki se jih sopotniki morajo držati?

Ko imaš majhne otroke, se vsa pravila resetirajo. Vsaj v mojem primeru. Mirna vožnja odtehta vsak razdrobljen čokoladni rogljiček (in kasnejše sesanje drobtin).

Katera glasba pa zadoni, kadar ste v avtomobilu sami?

Uf, zelo odvisno, včasih kar radio, tudi podkasti. Moram pa priznati, da mi med vožnjo velikokrat pašejo ritmi hip-hopa. Če bi moral izpostaviti kakšnega izvajalca bi bil to Jay-Z.

Kako bi ocenili sami sebe kot voznika? Kaj pa o vaši vožnji rečejo drugi?

Sem aktiven, dinamičen voznik. Držim se predpisov in se trudim upoštevati in paziti na ostale udeležence v prometu. Za mnenje drugih ne vem, saj se nihče več noče peljati z menoj (smeh).

Preberite še: Je voda v gorivu rešitev za dizelske motorje? V Ameriki razkrivajo zanimivo rešitev za dizle

Kakšna vrsta voznika ste? Vzkipljiva ali bolj mirna sorta? Prehitevate vse po vrsti ali vozite še malce pod omejitvijo?

Zagotovo ne tisti, ki vozi pod omejitvijo (smeh). Ampak vse v mejah normale in s poudarkom na varnosti. Večinoma zelo miren, se pa zgodi kakšna situacija, da mi kdo "stopi" na živec. Takrat se pomirim z mislijo, da se vsakemu zgodi kakšna napaka. Uporabljam pa smernike, upoštevam pravilo zadrge in si želim, da bi to počeli vsi v prometu.

Za katero vrsto prometnega prekrška bi si najlaže prislužili kazen?

Glede na število kilometrov, ki jih letno opravim, je kazni zelo malo. Največkrat rahlo pretežka noga ali pa nepodaljšana parkirnina.