Avantura, polna zabave in adrenalina

Tradicionalni Can-Am Adventure je dogodek za ljubitelje terenske vožnje s štirikolesniki in vozili SSV, v ospredju pa sta druženje in adrenalinska zabava. Tokratno srečanje je potekalo v motokros parku v Šentvidu pri Stični, kjer se je zbralo več kot sto ljubiteljev blata in adrenalina.

Avantura, polna zabave in adrenalina (foto: Peter Kavčič) Peter Kavčič
28. 11. 2017

Zabavali so se na odlično pripravljeni stezi v dveh zahtevnostnih stopnjah. Težja je bila izziv za najbolj izkušene, na lažjo in varnejšo pa so se podali tisti, ki se na terensko vožnjo šele privajajo. Vrhunec je bila vožnja dirkača Marka Jagra s svojim Can-Amom maverickom X3 turbo, ki ima 172 'konjev'. Savinjski hrust, kot tudi pravijo Jagru, je namreč na sovozniškem sedežu po stezi zapeljal srečne nagrajence in pri tem ni bil prav nič nežen. Toda ker gre za mojstra volana, ki se je kalil z dirkalnimi avtomobili tako na krožnih dirkah kot tudi v reliju in seveda na dirkah s štirikolesniki v ZDA ter Evropi, so s sovozniškega sedeža vsi prišli nasmejani in polni adrenalina.

Marko Jager je po dogodku priznal, da je tudi sam neizmerno užival: »Steza je bila odlično pripravljena, dopuščala je dolga drsenja skozi ovinke, na nekaterih delih pa se je dalo tudi prav lepo skočiti. Zelo sem se zabaval, ko sem na polno tiščal plin po razgibani stezi. Všeč mi je bilo, ker je bil dogodek zasnovan tako, da je bila varnost na prvem mestu in je vsakdo lahko varno preizkusil svoje meje.« Marko Jager je poleg demonstracije, kaj zmore ultimativni dirkalnik Can-Am Maverick X3 turbo v rokah profesionalca, pokazal tudi, kako leti po zraku njegov dirkalni štirikolesnik can-am renegade.

Marko Jager
V boksih je podelil tudi nekaj nasvetov najbolj radovednim in navdušenim udeležencem, ki so lahko svoje meje preizkusili na stezi, ki je dopuščala dinamično vožnjo. Najspretnejši so se udeležili posebnega trial tekmovanja, kjer hitrost ni bila najpomembnejša, temveč je bilo treba vijugast poligon prevoziti znotraj začrtane poti brez dotika. Vsak dotik zaščitne ograje, količka ali traku, ki je označeval progo, je pomenil dodatno kazensko sekundo. Kljub temu da imamo v Sloveniji veliko dobrih voznikov štirikolesnikov, so šla vsa prva tri mesta v roke kolegov iz Srbije.

Can-Am Adventure 2017

Tomaž Sorčan in Ksenija Povše, ki uspešno vodita podjetje Ski&Sea in kot predstavnika BRP-ja v Sloveniji in celotni regiji bivše Jugoslavije skrbita za pristen odnos s strankami, sta bila nad družabnim dogodkom navdušena: »Nam je pomembno, da tak dogodek naredimo na vseh naših trgih, saj se lahko tako ljubitelji štirikolesnikov in vozil SSV družijo ter si izmenjujejo izkušnje. Želiva si, da tak dogodek postane tradicionalen.«

Can-Am Adventure 2017

Na dogodku Can-Am Adventure 2017 je bilo prijavljenih kar 180 udeležencev, a jih je nekaj prestrašil napovedani dež, kar pa blatne zabave v dolini pod Kalom nikakor ni preprečilo.

Fotoutrinke si lahko ogledate na Facebook strani Ski & Sea.

Can-Am Mavericka X3 turbo so zasnovali za najzahtevnejše voznike z namenom, da vas popelje dlje, da se povzpne više in da preseže vsa vaša pričakovanja. Poganja ga vrstni trivaljni turbo motor, ki zmore 172 'konjev'. Njegova posebnost je tudi vzmetenje, ki je zasnovano, da ublaži pristanke največjih skokov in vas udobno zapelje prek grbin.