Avtomobilska afera Dieselgate dobiva zaključek - VW menedžer Oliver Schmidt lahko obsojen na 169 let zapora

18. aprila se v Detroitu začenja sojenje v aferi Dieselgate in prvi bo na tnalu Volkswagnov bivši menedžer Oliver Schmidt, ki mu bodo sodili za kar 11 kriminalnih dejanj.

Avtomobilska afera Dieselgate dobiva zaključek - VW menedžer Oliver Schmidt lahko obsojen na 169 let zapora (foto: Profimedia) Profimedia
3. 3. 2017

Oliver Schmidt je bil aretiran 7. januarja v na letališču v Miamiju. 18. aprila naj bi v Detroitu stopil na zatožno klop, obtožnica pa ga bremeni enajstih zločinskih dejanj. Njegovi odvetniki si sicer prizadevajo, da bi sojenje prestavili, a vse kaže, da bo Schmidt vendarle prvi od nekdanjega vodstvenega kadra VW, ki bo moral prestati sojenje zaradi škandala Dieselgate.

Svoj čas je bil Schmidt pri znamki Volkswagen zaposlen kot vodilni v inženirskemu centru, kjer so merili učinke na okolje, zato je glavni odgovorni za manipulacije z rezultati testiranj dizelskih emisij pri VW avtomobilih. 

Njegovo sojenje bo postavilo standard za podobna sojenja ostalih udeleženih v to afero, ker pa sodni sistem v Ameriki sešteva kazni za vsako obtožbo brez omejitve, lahko v primeru, da ga za vseh 11 obtožb sprejmejo za krivega, Schmidt prejme kar 169 let zapora. 

Nekdanji menedžer je trenutno na pridržanju v ječi severno od mesta Detroit, lahko pa, da bo moral na sodišče tudi v Nemčiji, kjer je sicer sedež znamke Volkswagen.

Schmidtovi odvetniki sicer trdijo, da je bila njegova vloga v tej manipulaciji testov zelo majhna in le delček veliko večjega škandala. Se bo na sojenju razkrilo še kaj novega?