Bodite pozorni: ne ponoči, ob tem času se na cesti zgodi največ nesreč

Tesla je pred časom marsikaterega voznika razjezila s posebnim varnostnim algoritmom, ki naj bi poskrbel za varnost v najbolj nevarnih urah na cesti. A v resnici so se pri Tesli, kar se časovnega obdobja tiče, pošteno ušteli.

Bodite pozorni: ne ponoči, ob tem času se na cesti zgodi največ nesreč (foto: Profimedia) Profimedia
6. 4. 2023

Teslin varnostni algoritem Safety Score, ki vpliva na zavarovalno premijo uporabnika, naj bi ponudil obračun zavarovanja glede na resnične vozniške sposobnosti in navade posameznika.

Sistem je na voljo voznikom nekaterih Teslinih modelov v posameznih ameriških zveznih državah, a vsi z njim le niso najbolj zadovoljni.

Po predvidevanjih omenjenega algoritma se za najbolj nevarno šteje vožnja med 22.00 in 4.00 uro zjutraj, a zadnje raziskave v ZDA in Evropi kažejo drugačne rezultate.

Nedavna študija podjetja Clunker Junker je namreč pokazala, da vožnja ponoči ni nič bolj nevarna kot podnevi. Ravno nasprotno.

Platforma za trgovanje z avtomobili se je oprla na poročila o nesrečah s smrtnim izidom, ki jih izdaja ameriška državna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA).

Po omenjenih podatkih sodeč se največ prometnih nesreč zgodi med 14. in 22. uro, s poudarkom med 20.00-22.00, ko so v povprečju zabeležili 5,56 nesreče s smrtnim izidom.

Ti rezultati so precej bolj smiselni, saj je v popoldanskem času promet bolj zgoščen, medtem ko se po omenjenih podatkih, število nesreč po 22.uri zmanjša. Glede na omenjeno študijo je prav med 3. in 5. uro zjutraj na cestah najmanj nesreč.

Clunker Junker je z raziskavo šel še dlje, da bi ugotovil, kateri dnevi v tednu so najbolj nevarni za voznike.

Rezultati kažejo, da se število prometnih nesreč nenadoma poveča v petkih popoldan in ob sobotah zvečer med 21. in 22. uro.

Tudi jutranje ure (med 3. in 4. uro) ob koncu tedna beležijo visoko število smrtnih žrtev na cestah. Po raziskavi sodeč je vožnja v poletnih mesecih nevarnejša kot v zimskih – največ nesreč so zabeležili septembra.

In kakšni so podatki na evropskih cestah?

Seveda je število odvisno od različnih dejavnikov, kot so vremenski pogoji in gostota prometa, a tudi pri nas je mogoče razbrati nekaj izstopajočih »trendov«.

Študija Evropske komisije je pokazala, da se večina nesreč s smrtnim izidom zgodi med 12. in 18. uro, kar gre pripisati bolj zgoščenemu popoldanskemu prometu na cestah in utrujenosti voznikov po dnevu v službi.

Po omenjenem poročilu sodeč se največ nesreč tako kot v ZDA zgodi ob petkih, sobotah in nedeljah, prav tako pa je nesreč s smrtnim izidom več v poletnih mesecih – junij, julij, avgust.

Priporočamo za ogled: