Frankfurtska IAA – v znaku sprememb

Letošnji september bo avtomobilski svet spet gledal proti nemškemu Frankfurtu na mednarodno avtomobilsko razstavo (IAA). V dneh med 10. in 22. septembrom bo obiskovalcem na voljo spremenjena zasnova razstave. Vodilo razstave je 'Driving tomorrow', torej kako bomo vozili jutri. S tem naj bi zaznamovali prihajajoči mobilnostni obrat, ki ga najavljajo najrazličnejše inovacije na področju mobilnosti. V smislu tega so tudi IAA razdelili na štiri področja oziroma kot se zdaj moderno reče – formate (IAA Exhibition, IAA Conference, IAA Experience in IAA Career).

Frankfurtska IAA – v znaku sprememb (foto: IAA) IAA
26. 8. 2019

Za spremembe v zasnovi razstave IAA so poskrbeli predvsem nekatere avtomobilske znamke, ki so se odločile za to, da v Frankfurtu ne bodo razstavljale svojih avtomobilov. Ne moremo ugotoviti, če je to, da bodo manjkale vse francoske avtomobilske znamke povračilni ukrep za podobno stvar, ki so si jo nekateri nemški avtomobilski izdelovalci privoščili pred letom dni, ko jih ni bilo na pariško avtomobilsko razstavo. A ne bodo manjkale samo francoske znamke, v Frankfurtu ne bo tudi večine japonskih pa tudi italijansko-ameriškega FCA.

Letos je torej spisek odsotnih daljši, kot je bil pred dvema letoma, a tudi nemški izdelovalci so najavili precej manjše potrebe po velikosti razstavnih prostorov. Vseeno pa lahko pričakujemo, da bo sprehod skozi frankfurtske razstavne dvorane naporen (ker je sejmišče zares ogromno). No, tisti, ki so svoj prihod najavili, bodo pripravili številne svetovne premiere, o čemer priča dolg spisek, tistega, kar je že znano, da bomo videli v Frankfurtu.

Na spisku je zdaj, dva tedna pred začetkom razstave, več kot štirideset novosti.

Sam potek razstave je takšen, da prva dva dni, torej v torek in sredo, 10. in 11. septembra najprej na svoj račun pridemo mi novinarji z ogledom novosti in obiskom predstavitev in novinarskih konferenc. Od 11. do 13. septembra, torej od srede do četrtka bo na sporedu novost – IAA Conference. Zanjo bodo v dvorani 5 pripravili vse za pregled in predstavitev sprememb, ki se s spremenjeno mobilnostjo dogajajo v družbi, gospodarstvu in običajnem življenju. Zanjo so pridobili številna prominentna imena iz gospodarstva in drugod, več informacij lahko najdete na spletni povezavi iaa.de/conference.

IAA Experience pomeni seveda omogočiti obiskovalcem, da izkusijo oziroma preskusijo številne novosti z avtomobilskega trga. Na voljo bo kar precej avtomobilov različnih izdelovalcev, tudi tistih, ki sicer ne bodo sodelovali na avtomobilski razstavi (Kia, Renault, Tesla na primer), možne pa bodo vožnje po pripravljenih progah na sejmišču ali tudi po Frankfurtu in okolici.

Za del z oznako IAA Career (torej karierne priložnosti) je pripravljen program, kjer bodo predstavili različne možnosti napredovanja v poklicih prihodnosti na avtomobilskem področju.

Razen tega bodo v dvorani 4 pripravili še razstavo z imenom IAA Heritage, torej privlačne avtomobile iz dolge zgodovine tega prevoznega sredstva.

Tradicionalno ostajata prvi četrtek in petek razstave (torej 12. in 13. september) namenjena poslovnim obiskovalcem, za običajne obiskovalce pa so namenjeni dnevi od 14. do 22. septembra. Novost je to, da je v petek 20. septembra razstavni čas podaljšan do 21.00 (ta dan se razstava odpre ob 11.00), sicer pa je odpiralni čas razstave od 9.00 do 19.00.

Obiskovalci lahko karte kupijo vnaprej prek spleta in si tako zagotovijo dva evra popusta, sicer pa so dnevne karte za obiske konec tedna po 17 evrov, med tednom pa 15 evrov, karta za obisk poslovnega dne je 48 evrov. Podrobnosti najdete na iaa.de, tam lahko dobite oz. naročite tudi katalog razstave.