Hitrost je na cesti nevarna, telefon pa odvzema pozornost

Na cestah je s toplimi dnevi vedno več kolesarjev in motoristov, še več pa pešcev. Ravno zaradi tega Agencija za varnost prometa s številnimi akcijami vse leto opozarja, da je treba biti na cesti izredno previden. 

Hitrost je na cesti nevarna, telefon pa odvzema pozornost (foto: Agencija za varnost prometa) Agencija za varnost prometa
6. 5. 2022 | Promocijsko sporočilo

Najpogostejša razloga, zaradi katerih prihaja do nesreč z udeležbo kolesarjev, sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje. Pri neupoštevanju pravil o prednosti gre predvsem za preostale udeležence v cestnem prometu, ki odvzamejo prednost kolesarju. »Zato vedno vsem kolesarjem, ne le tistim do 18. leta, za katere je čelada obvezna, polagamo na srce, naj uporabljajo čelado ob vsaki vožnji,« še izpostavlja direktor Agencije za varnost prometa, Jože Hribar. Ko govorimo o varni vožnji v prometu, je najpogostejši razlog za nesrečo še vedno neprilagojena hitrost. »Z umirjeno vožnjo prispevate k varnim potem za vse prometne udeležence. Omejitve hitrosti so namenjene za vašo lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih,« še dodaja Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa. 

Zavedati se je treba tudi, da alkohol ne sodi na cesto in da gremo za volan le, ko smo spočiti. 

Vse več nesreč se zgodi zaradi naše nepozornosti, tudi zaradi uporabe telefona. Telefon naj bi med vožnjo uporabljalo kar 75 % voznikov. Pisanje sporočil ali pregledovanje družbenih omrežij med vožnjo pomeni do 23-krat večje tveganje za nastanek prometne nesreče. »Smo pa ponosni, da smo zelo učinkoviti pri dolgoletni akciji Pasavček s sloganom: Red je vedno pas pripet. Delež pripetosti otrok smo povečali na kar 94 %. Če otroke že od malega učimo, da se pripenjajo na vsaki poti, bodo to upoštevali za vse življenje,« o tej zelo uspešni akciji Agencije za varnost prometa še dodaj njen direktor Hribar.