Je pred vami dolga vožnja? Izognite se »avtocestni hipnozi«!

16. 6. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Se vam kdaj zdi, da vozite, kot bi bil avtomobil na avtopilotu?! Pozor, to je rdeči znak za alarm.

Vozite se po monotonem odseku avtoceste, nakar pred seboj opazite prometni znak, češ da je vaš cilj oddaljen še 72 km.

Naslednja stvar, ki jo opazite je, da mežikate pred drugim znakom, tistim, ki pravi, da je do cilja le še 40 km. Prepričani ste, da niste zaspali za volanom. Konec koncev se niste zaleteli ali povzročili nesreče.

Toda kaj se je zgodilo na teh 32 km?!

Pojav, znan pod pojmom avtocestna hipnoza, je na prvi pogled podoben transu, spet druge pa spominja na avtopilota v letalu.

Monotonija ceste namreč upočasni vaše možgane, zaradi česar ste manj pozorni in delujete avtomatsko, brez zavedanja.

Profimedia

Avtocestna hipnoza se nanaša na psihološko stanje, v katerem voznik med vožnjo po avtocesti ali dolgi ravni cesti vstopi v stanje, podobno disociativnemu transu.

Pogosto se zgodi, ko vozno okolje ni raznoliko in zahteva minimalno kognitivno angažiranost.

Vozniki, ki doživijo avtocestno hipnozo, se lahko le omejeno spominjajo potovanja, kljub temu da ohranjajo nadzor nad vozilom.

Obstaja nekaj dejavnikov, ki povečajo tveganje za ta pojav. Prvi je kot omenjeno dolga vožnja po monotonem odseku ceste oz. avtoceste, ki zmanjša raven pozornosti in miselne angažiranosti, kar povzroči transu podobno stanje.

K temu še dodatno prispevata utrujenost, ki je spremljevalka dolgotrajnih potovanj, ali rutinska vožnja, saj se vam kaj takega utegne zgoditi tudi na vsakodnevni vožnji v službo.

Profimedia

In kaj lahko storite, da se temu izognete?

Vzemite si redne odmore: prekinite dolga potovanja tako, da načrtujete redne postanke za počitek. Izstopite iz avtomobila in pretegnite noge, da osvežite misli.

Ostanite pozorni in zavzeti: ohranite aktivno držo pri vožnji, občasno zamenjajte položaje in uporabite senzorično stimulacijo, kot je prilagajanje glasnosti radia ali nadzor temperature, da ohranite svoj um aktivno udeležen v vožnji.

Uporabite kognitivne tehnike: uporabite miselne vaje, kot sta štetje prometnih znakov ali ponavljanje prometnih pravil, kar vam lahko pomaga ohranjati osredotočenost in pozornost.

Spreminjajte svojo pot: če je mogoče, se odločite za bolj slikovite poti, da vnesete raznolikost in preprečite monotonost med potovanjem.

Izogibajte se utrujenosti: poskrbite za dovolj počitka, preden se odpravite na dolgo vožnjo. Izogibajte se vožnji v poznih nočnih urah, če je le mogoče, pa v primeru utrujenost volan prepustite drugim odraslim v avtomobilu.

Preberite še: 5 vozil SUV, ki bodo kmalu vredna »celo premoženje«

Morda vas bo zanimal tudi pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan