Ker se Američani redijo, so morali prilagoditi lutke za testiranje nesreč

Običajna testna lutka več ne odraža sodobnih standardov. Če uspešno prestane simulirano nesrečo, to ne pomeni, da jo bo enako odnesel povprečni Američan, ki se je v zadnjih 50 letih zredil za kar 9.5 kilogramov.

Ker se Američani redijo, so morali prilagoditi lutke za testiranje nesreč (foto: ABC News) ABC News
15. 2. 2017

Testne lutke, ki jih v avtomobilski industriji uporabljajo za preverjanje varnosti avtomobila v primeru trčenj, so bile izdelane po šabloni povprečnega moškega in ženske nekje proti koncu petdesetih let prejšnjega stoletja.

Danes je podoba tega povprečja precej drugačna. Kot poročajo na ABC News, se je povprečni Američan v zadnjih 50 letih zredil za 9,5 kilogramov (povprečna Američanka nekaj manj), zato so bili primorani te standarde upoštevati tudi pri novih testiranjih avtomobilov. Povprečni Američan tako danes tehta 88 kilogramov (in ne, nima 190 cm v višino), povprečna Američanka pa 75 kilogramov

In tako se je rodila 'debela lutka', z veliko bolj bogatimi merami okoli pasu. Ta bo sedaj novi standard za testiranje avtomobilov v nesrečah, bojda pa dodajajo tudi 'stare lutke', ki so narejene po merah starejših ljudi, saj se povprečna populacija obenem tudi občutno stara, kar morajo ravno tako upoštevati pri prihodnjih testiranjih.