Kitajci bodo čisto blizu slovenske meje postavili tovarno električnih avtomobilov (in zaposlili tisoč ljudi)

V naslednji fazi prihajajo še vozila na vodik. 

Kitajci bodo čisto blizu slovenske meje postavili tovarno električnih avtomobilov (in zaposlili tisoč ljudi) (foto: Profimedia) Profimedia
22. 5. 2022

Županja hrvaškega Čakovca Ljerka Cividini in župan kitajskega mesta Yancheng Zhou Bin sta sklenila sporazum o prijateljstvu, ob tem pa sta bila podpisana tudi dva sporazuma o strateškem sodelovanju. Eden od sporazumov predvideva odprtje proizvodnje električnih avtomobilov in okoli 1000 novih delovnih mest, poroča hrvaški časnik Večernji list.

Sporazum o strateškem sodelovanju je z dvema kitajskima družbama podpisal Dmitar Maravić, predsednik uprave hrvaškega podjetja Maring.

Prvi sporazum predvideva sodelovanje z družbo Jiangsu Guoxin New Energy Passenger Vehicle, s katero je Maring sklenil dogovor o sestavljanju in prodaji električnih avtomobilov. Te za domači trg na Kitajskem razvija in proizvaja Guoxin, Maring pa bi bil njihov partner za evropski trg.

Dodatno sodelovanje bo potekalo z družbo Yiwei Optoelectronics Technology, za katero bo Maring za evropski trg proizvajal visokokakovostna LED-svetila.

"Priložnost za avtomobilsko industrijo se nam je odprla leta 2019 in leta 2020, potem pa je prišla pandemija. Zdaj smo prepričani, da bomo začeli sestavljati in proizvajati električne avtomobile, v naslednji fazi pa vozila na vodik. Gre za veliko investicijo, ki bi odprla tudi do tisoč delovnih mest. Z županjo upamo, da bomo imeli ljudi, ki bodo to delali," je povedal Maravić.

Mesti Čakovec in Yancheng sta sklenili tudi sporazum o prijateljstvu.

"Sporazum o prijateljstvu nam bo omogočil izmenjavo izkušenj in dosežkov na gospodarskem, izobraževalnem, kulturnem in športnem področju, prepričana pa sem, da bosta s tem pridobila tako Čakovec kot Yancheng," je dejala županja Cividini.

Zhou Bin vidi Čakovec kot ugodno platformo za naložbe. Mesto Yancheng leži v severnovzhodnem delu Kitajske, ob obali Rumenega morja, in ima okoli osem milijonov prebivalcev.