Musk do konca leta napovedal prihod povsem avtonomnih vozil, a njegove načrte lahko prekriža …

17. 7. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Najbogatejši Zemljan je prepričan, da bodo popolnoma avtonomna vozila na voljo do konca 2023.

Elon Musk je v govoru na konferenci o umetni inteligenci v Šanghaju z gotovostjo zatrdil, da je Tesla že zelo blizu »doseganja popolne avtonomne vožnje, brez človeškega nadzora«.

Ob tem je pohvalil Kitajsko kot osrednjo figuro na področju umetne inteligence in izrazil svoje prepričanje, da bo država postala vodilna na tem področju v svetu.

S tem je seveda popihal na dušo kitajskim oblastem, saj je znano, da si prizadeva za dobre odnose med Pekingom in Washingtonom.

Tega ni težko razumeti, saj prav Kitajska predstavlja Teslino drugo največje tržišče, takoj za Severno Ameriko. Pričakuje pa se, da bi prav Kitajska lahko postala glavno tržišče za avtonomno vožnjo.

Profimedia

Po njegovih besedah sodeč, bi tako avtonomna vozila znamke Tesla dočakali do konca leta 2023, kljub temu pa velja napoved jemati z nekaj zadržki.

Musk je namreč znan po pretirano optimističnih napovedih o prihodu avtonomnih vozil na trg, a ima prav, da smo tej točki verjetno bližje kot kadarkoli poprej.

Musk v nemilosti NHTSA

Kljub temu bo za uresničitev optimističnih načrtov potrebnih še nekaj tehničnih prebojev, poleg tega pa tehnologija odpira vrsto pravnih in regulativnih vprašanj.

Nacionalna uprava za varnost v cestnem prometu (NHTSA) je tako zahtevala dostop do celotne zgodovine tehnoloških sistemov za avtonomno vožnjo, v nasprotnem primeru podjetju grozi vrsta civilnih kazni.

NHTSA je v pismu, objavljenem na spletni strani, zahtevala tudi informacije o notranjih kamerah, ki spremljajo voznike, in avtomobilih, opremljenih s temi sistemi.

Poleg zgoraj navedenega pa želijo tudi dostop do programske in strojne opreme, nameščene v vozilih, proizvedenih med letoma 2014–2023.

Če se pri Tesli ne bi odzvali, so pri NHTSA zagrozili s kaznijo do največ 131 milijonov ameriških dolarjev.

Profimedia

NHTSA je leta 2021 sprožila uradno preiskavo 30 prometnih nesreč Teslinih vozil, ki so zahtevale 10 smrtnih žrtev.

Število nesreč je odtlej še naraslo, zaradi česar je pritisk na nacionalno upravo iz dneva v dan večji.

V začetku leta je tako NHTSA prisilila Teslo, da odpokliče več kot 300.000 vozil, opremljenih s popolno samovozečo beta različico (FSDB).

Preberite še: Ta dva pomembna bencinska servisa jutri zapirata svoja vrata

BONUS VIDEO: MG4: Je kitajski EV najboljši nakup v razredu?!

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!