NAGRADNA IGRA: Odgovorite na vprašanje, katera je najboljša zimska pnevmatika in osvojite praktično nagrado

Katere zimske pnevmatike izbrati? S čim si pri izbiri pomagati? So lastne izkušnje dovolj? Lahko zaupamo podatkom proizvajalcev in se zanesemo na nasvete prijateljev in znancev.

NAGRADNA IGRA: Odgovorite na vprašanje, katera je najboljša zimska pnevmatika in osvojite praktično nagrado (foto: Goodyear) Goodyear
14. 10. 2021

Eno najboljših vodil so neodvisni testi pnevmatik, ko strokovnjaki te ocenijo v različnih kriterijih. Časi in podnebje se spreminjajo, zime so sicer toplejše (kar pomeni, da so lastnosti na suhi in mokri cesti pomembnejše), po drugi strani pa so vremenske razmere vse bolj ekstremne – in to velja tudi za sneg in poledico. Zato velja teste brati natančno in izbrati pnevmatike, ki bodo najbolje ustrezale tako vašim vrstam voženj kakor tudi načinu.

Eden najbolj znanih in cenjenih testov je AMZS-jev test zimskih pnevmatik. Na letošnjem AMZS testu so preizkusili 16 pnevmatik dimenzije 195/65R15, ki je nameščena na številne najbolj priljubljene družinske avtomobile (npr. starejše generacije Volkswagnovega Golfa), ter kar 18 pnevmatik zelo priljubljene dimenzije 225/50R17, ki jo uporablja množica avtomobilov višjega srednjega in višjega razreda, kot so denimo Audi A4, Škoda Octavia, BMW serije 3 in Mercedes razreda C.

V manjšem razredu sta pnevmatiki Goodyear UltraGrip 9+ in Dunlop Winter Response 2 skupni zmagovalki zahtevnega testa, v katerem so pnevmatike ocenili po kar 17 različnih kriterijih. Izvajalci testa so Goodyearovo UltraGrip 9+ ocenili kot pnevmatiko z zelo uravnoteženimi lastnostmi, saj se je dobro obnesla tako na suhih kakor na mokrih cestah (tam se je še posebej izkazala) in na snegu, na testu vožnje na ledeni podlagi pa je zasedla prvo mesto. Prav tako je impresivne rezultate dosegla z vidika obrabe in porabe goriva, predvsem po zaslugi Goodyearove inovativne tehnologije Mileage Plus, ki zagotavlja manjšo obrabo tudi na slabšem, grobem cestišču. Za odlične rezultate na ledu in snegu je zaslužna tehnologija Winter Grip, ki pnevmatiki zagotavlja izjemen oprijem na snegu in ledu.


Pri pnevmatiki Winter Response 2, s katero je Dunlop ponovil zmago iz leta 2018, pa je bila v prvi vrsti izpostavljena njena izvrstna zmogljivost na suhih cestah, izjemna pa je bila tudi na mokrih in zasneženih cestah. K slednjemu pripomore postavitev lamel na ramenskem delu pnevmatike pod značilnim kotom, zaradi česar Dunlop Winter Response 2 zagotavlja boljši oprijem pri zavijanju na snegu in ledu.

Goodyear in Dunlop z najboljšimi rezultati tudi na testu visokozmogljivih pnevmatik

Nič manj vrhunski ni bil rezultat Goodyearovih in Dunlopovih pnevmatik v dimenziji 225/50R17. Tudi tu je bila Dunlopova pnevmatika, tokrat Winter Sport 5, najboljša med vsemi testiranimi, poleg nje pa je bila Goodyearova UltraGrip Performance+ še ena od zgolj treh pnevmatik, ki so ji izvajalci testa dodelili najvišjo oceno 'zelo priporočljivo'. Ocenjevalci so jo označili kot pnevmatiko, ki ima zelo uravnotežene vozne lastnosti v vseh razmerah. Dunlop Winter Sport 5 je z naskokom dobila najvišje ocene na snegu, a se je vendarle odlično znašla tudi na mokri in suhi cesti in s tem dokazala, da je zlahka kos prav vsem razmeram, ki lahko voznika doletijo pozimi – od suhega asfalta do ledenih zaplat.

Vrhunski rezultati, ki so jih pnevmatike Goodyearovih blagovnih znamk (torej Goodyear in Dunlop) dosegle na tako zahtevnem testu, za Goodyear pomenijo priznanje za nenehne inovacije in razvoj tehnologij, ki omogočajo najboljše lastnosti najnovejših pnevmatik v ponudbi. Inovacije, kot je tehnologija Winter Grip, ohranjajo Goodyearove pnevmatike (UltraGrip 9+ in Performance+) na samem vrhu segmenta, v katerem družina UltraGrip zmaguje že desetletja. Najboljša uvrstitev pnevmatik Dunlop Winter Response 2 in Winter Sport 5 v njunem segmentu pa kaže na obseg in zmogljivost ponudbe Goodyearovih zimskih pnevmatik.

Osvoji eno izmed desetih nagrad

Odlične rezultate na testih želijo pri Goodyearu deliti tudi z vami, zato smo pripravili nagradno igro, kjer lahko z malo sreče in pravilno obkroženim odgovorom, ki zagotovo ni pretežak, zadenete eno od desetih nagrad, ki jih bomo podelili v sodelovanju z obema znamkama. Gre torej za pet kompletov odličnih pohodniških palic in pet praktičnih nahrbtnikov.

Nagradna igra poteka od 14. do 31. oktobra.