To je seznam med tatovi nabolj zaželjenih avtomobilov v Nemčiji!

7. 12. 2023 | Nika Arsovski
Deli

Najhuje je v Berlinu!

Število ukradenih avtomobilov v Nemčiji je v dveh letih poraslo za 25 %.

Leta 2021 so namreč zabeležili rekordno nizko število tatvin (strogi ukrepi in pandemija novega koronavirusa), po poročilu nemškega generalnega združenja zavarovalnic, pa je v pičlem letu prišlo do skokovitega porasta.

Očitno je, da se tatovi vračajo v predkoronsko formo. Lani so namreč v Nemčiji zabeležili kar 12.277 tatvin avtomobilov in posledično kar 250 milijonov evrov škode.

V povprečju so zavarovalnice ob tatvini izplačale 20.300 evrov, kar je šest odstotkov več kot leto poprej.  

Profimedia

A na udaru niso avtomobili nemških proizvajalcev, kot sta BMW ali Mercedes-Benz, saj tatovi ciljajo predvsem na luksuzna terenska vozila.

Med najpogosteje ukradenimi sta dva modela Range Roverja ter različici Lexusa NX in Toyote Land Cruiserja.

Seznamu najpogosteje ukradenih vozil pa kraljuje Jeep Grand Cherokee 4. generacije s 112 ukradenimi primerki.

Profimedia

Sicer so po absolutnem številu ukradenih avtomobilov pri vrhu nemški proizvajalci avtomobilov. Prvi je Volkswagen s 1955 vozili, sledijo Audi (1406), Mercedes (1136) in BMW (1081).

Glede na to, da se po nemških cestah prevaža kar 10 milijonov Volkswagnov, pa je možnost, da vam ga ukradejo, v resnici majhna – ukraden je vsak pettisoči VW.

Pri Jeepu Grand Cherokee je številka precej bolj zaskrbljujoča. Glede na to, da jih je neprimerljivo manj, je ukraden vsak 89. avtomobil.  

Največji delež kraj beležijo v Berlinu, kjer so lani ukradli kar 2924 avtomobilov (približno 700 več kot leto poprej). V resnici se skoraj vsaka četrta tatvina zgodi v nemški prestolnici.

Povsem drugače je na jugu Nemčije, na Bavarskem in v Baden-Württembergu so namreč zabeležili skupno 'le' 1000 ukradenih avtomobilov. 

Preberite še: Kako je živeti s Teslo Model S z največ prevoženimi kilometri na svetu?

BONUS VIDEO: Navdihujoča zgodba naše vrhunske balerine: ona je to, kar je Luka Dončić v košarki

 

 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk