Policija je zaradi teh nedavnih dogodkov na slovenskih cestah pozvala k previdnosti

23. 5. 2022
Deli
Policija je zaradi teh nedavnih dogodkov na slovenskih cestah pozvala k previdnosti (foto: Policija)
Policija

Policisti ljubljanske policijske uprave so v nedeljo obravnavali štiri prometne nesreče, v katerih so bili udeleženi kolesarji. 

V naselju Kamnik pod Krimom je kolesarka zaradi neprilagojene hitrosti padla in se huje poškodovala. Tudi prejšnji vikend so bili v nesrečah samoudeleženi štirje kolesarji. Zato pozivajo k previdnosti.

Kot so sporočili iz Policijske uprave Ljubljana, so se udeleženci v preostalih treh nesrečah, do katerih je prišlo v nedeljo, lažje poškodovali. Dva kolesarja sta sama padla zaradi vožnje preblizu roba, v eni nesreči pa sta kolesarja trčila med seboj.

Podobno nesrečo, v kateri sta kolesarja trčila med seboj, so policisti obravnavali tudi prejšnji vikend, pri tem pa se je en kolesar huje poškodoval. V dveh primerih pa sta bila v prometni nesreči samoudeležena kolesarja, ki sta bila pod vplivom alkohola.

V zadnjih letih se je število kolesarjev, udeleženih v prometnih nesrečah povečalo, prav tako se je povečalo število povzročiteljev prometnih nesreč med kolesarji, navajajo policisti. V letu 2021 so kolesarji med umrlimi udeleženci predstavljali 8,7-odstotni delež.

Policisti opozarjajo, da so vozniki koles v najhujših prometnih nesrečah v več kot polovici primerov povzročitelji nesreč. Vsem svetujejo, naj se vzdržijo uživanja alkohola, saj ta povečuje možnost za nastanek nesreče. Obenem svetujejo, da tudi odrasli pri vožnji s kolesom uporabljajo zaščitno čelado.

"Zavedati se moramo, da gre za eno najbolj ranljivih skupin udeležencev v prometu ter pri trčenjih lahko pride do hujših poškodb. Enako velja za padce, kjer so najpogostejše poškodbe glave," so sporočili s PU Ljubljana.

Kot so navedli, so kolesarji manj varni v cestnem prometu kot drugi udeleženci v cestnem prometu. Med drugim so slabše vidni. Kolesarje zato pozivajo, da vozijo previdno in skrbijo za lastno varnost.

Preberite še: 

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!