Aktualno Promocijsko sporočilo

Hitri kredit za nakup avta? Hitro je lahko past …

27. 11. 2023
Deli

V iskanju čim bolj ugodnega financiranja oziroma kreditiranja novega avtomobila marsikdo pozabi na osnovno previdnost pri najemu kredita in podleže mamljivim obljubam spletnih prevarantov. Ugodne ponudbe za hiter in izjemno enostaven najem kredita prek spleta pa so v glavnem - skrbno premišljene pasti!

Scenarij je običajno tak, da je spletnim goljufom pisan na kožo: ko staremu avtomobilu, ki ga družinski proračun le še stežka obdrži v formi, nenadoma dokončno poide sapa, je treba ukrepati nemudoma. Mobilnost je vendarle ključnega pomena! Toda kaj, ko denarja za nakup sodobnejšega avtomobila ni dovolj, za najem kredita pa morda nihče ni kreditno sposoben.

Pazi se, iStock

Temu sledi iskanje alternativnih virov financiranja in okoliščine, ko je treba do denarja hitro in navidezno ugodno, je odličen poligon za lahek plen spletnih goljufov, ki ponujajo svoje storitve na spletu, prek  elektronske pošte ali agresivno na socialnih omrežjih. Ponudbe so pogosto spretno 'preoblečene' v obliko lažnih bančnih ali finančnih ustanov.

Če dobite takšno čudovito ugodno ponudbo prek elektronske pošte, ali jo opazite na socialnih omrežjih, je treba biti zelo previden, saj banke in hranilnice ali podobne finančne ustanove nikoli ne ponujajo svojih storitev na tako zavajajoč in netransparenten način. Poleg tega spletni goljufi seveda ponujajo denar pod izjemno ugodnimi pogoji (kar je zagotovo eden od znakov za alarm), preprosto in takoj.

Ponudniki začnejo posel previdno in z (lažnimi) pogodbami, potem pa zahtevajo vnaprejšnje plačilo določenega zneska za na videz upravičene stroške, običajno prek sistemov Western Union ali MoneyGram, ki sta namenjena hitremu prenosu denarja, sledenje denarnemu toku pa ni možno. Eden od jasnih znakov je tudi nepravilna raba slovenščine, saj gre za strojni prevod. Ampak to ni nujno, saj so nekateri prevajalniki že zelo spretni.

Pazi se, iStock

Tudi uporaba brezplačnega poštnega predala (gmail, hotmail, yahoo …), ki je že na prvi pogled sumljiv in se ne ujema z uradnim naslovom uradne finančne inštitucije, je eden od jasnih znakov, da gre za prevaro! 
Zato se po informacije o kreditu vedno obrnite na banko ali hranilnico. 

Pazi se, iStock

In če ste goljufom že nasedli? Čim prej obvestite policijo (tudi zaradi morebitne kraje identitete), pri banki ali hranilnici pa se pozanimajte, ali je mogoče preklicati nakazila. Uspeh je popolnoma odvisen od časa vaše reakcije, saj goljufi in njihove denarne mule ukraden denar nemudoma prenakažejo na drug račun ali pa ga dvignejo kot gotovino na bankomatih v tujini. Takoj tudi prekinite stike z goljufi in nikakor ne nakazujte dodatnega denarja (na primer za dodatne garancije, pristojbine …).

In kot vedno velja – če se nekaj zdi prelepo, da bi bilo res, potem je verjetno res tako! 

Pazi se, iStock
Pazi se, iStock

Pri pripravi prispevka smo si pomagali s koristnimi informacijami in napotki, ki so objavljeni na spletni strani https://www.varninainternetu.si/.