Prodaja avtodomov iz tovarne v Odrancih gre za med, podjetje Carthago bo v Sloveniji zdaj izdelovalo še nekaj novega

Nemški proizvajalec avtodomov Carthago je v svojem slovenskem podjetju v Odrancih v poslovnem obdobju 2020/2021 znova povišal prodajo. Družba je od avgusta 2020 do avgusta lani s skoraj tri odstotke višjimi prihodki v višini slabih 223 milijonov evrov poslovno obdobje zaključila z 9,3 milijona evrov dobička.

Prodaja avtodomov iz tovarne v Odrancih gre za med, podjetje Carthago bo v Sloveniji zdaj izdelovalo še nekaj novega (foto: Tamino Petelinšek/STA) Tamino Petelinšek/STA
21. 5. 2022

Družba s sedežem v Aulendorfu je v svojem slovenskem obratu, ki z okoli 800 zaposlenimi predstavlja nosilni steber skupine in v katerem so od začetka obratovanja leta 2008 proizvedli že okoli 35.000 avtodomov, se je tudi v minulem letu ob vseh pozitivnih rezultatih v podjetju soočala z zahtevnimi okoliščinami zaradi epidemije.

Kot je v letnem poročilu pojasnila direktorica podjetja Sandra Županec, so kljub temu nadaljevali rast, ki je bila rekordna, zaradi omejenih možnosti širitve v Odrancih pa so nedavno zagnali investicijo v nov proizvodni obrat v Ormožu, kjer bodo v prihodnje proizvajali manjše počitniško vozilo Malibu.

"Najzahtevnejše je bilo za nas obdobje od novembra 2020 do februarja 2021, ko nam je zaradi številnih okužb, izolacij, karanten ali odsotnosti zaradi varstva otrok manjkalo precej zaposlenih in je bilo potrebno sproti spreminjati organizacijo dela," pravijo v podjetju, kjer so se morali prilagajati tudi razmeram na nabavnih trgih zaradi pomanjkanja ključnih delov za njihova vozila.

Podjetje je skoraj v celoti usmerjeno v izvoz, pri čemer so njihovi ciljni trgi države Evropske unije, še posebej Nemčija.

S svojima uspešnima znamkama Carthago in Malibu so se pripravili na novo modelno leto 2022, pri čemer ima prav obrat v Odrancih ključno vlogo, saj so inovacije osredotočene na serije modelov, ki jih proizvajajo v Sloveniji, kar za njih pomeni dodatno spodbudo.

Še naprej podjetje v Odrancih veliko investira v optimizacijo proizvodnih procesov, strojev in opreme ter v projekte na področju informacijske tehnologije. Za to so lani porabili deset milijonov evrov, tudi v naslednjih dveh do treh letih pa načrtujejo naložbe v dvomestnem milijonskem znesku.

Ker so na sedanji lokaciji v Odrancih že precej prostorsko omejeni, so konec aprila začeli z veliko investicijo v novo tovarno v Ormožu, kjer bodo od prihodnjega leta izdelovali manjša počitniška vozila Malibu Van.

Predvidoma spomladi naj bi v novem obratu zaposlili prvih 160 delavcev, naložba pa je ocenjena na okoli 45 milijonov evrov.

Podjetje Carthago je leta 1979 ustanovil Karl-Heinz Schuler. Danes kot poslovna skupina zaposluje več kot 1500 sodelavcev in velja za enega izmed vodilnih proizvajalcev avtodomov v Evropi. Sedež skupine je t. i. Carthago City v mestu Aulendorf, kjer stoji eden izmed najsodobnejših obratov za proizvodnjo avtodomov v Evropi.

S prestižno blagovno znamko Carthago in hčerinsko znamko Malibu v segmentu višjega srednjega razreda skupina s svojimi vani ter delno integriranimi in integriranimi avtodomi pokriva širok cenovni razpon - od približno 50.000 evrov do prestižnega razreda s cenami, ki presegajo 200.000 evrov.

Tukaj si lahko ogledate enega izmed njihovih zanimivih promocijskih videov: