Rinspeed Oasis se vozi sam in vam služi denar, ko ga ne uporabljate

Švicarski Rinspeed bo konceptni popolnoma avtonomni avtomobil Oasis predstavil na prihajajočem sejmu CES. Tule je pogled v prihodnost vožnje z avtomobilom, ki vključuje delovno površino, hlajen ali ogrevan dostavni prostor in sprotno prilagoditev poti.

Je to prihodnost vožnje z avtomobili? (foto: Rinspeed @ YouTube) Rinspeed @ YouTube
9. 12. 2016

Pri podjetju Rinspeed so nam doslej predstavili že kar nekaj konceptnih avtonomnih avtomobilov (Etos, Budii, EXchangE), tokrat pa se želijo na sejmu CES pohvaliti z inovativno zasnovo pod imenom Oasis. Oasis je nova zamisel električnega avtomobila s samodejnim upravljanjem, ki pa v paketu prinaša nekaj zanimivih dodatkov za popoln užitek pri vožnji.

Oasis je namenjen ljudem, ki živijo v mestu, zato je celotna struktura zasnovana za maksimalno mobilnost. Pri podobi vozila so navdih iskali pri robotu R2-D2 iz Vojne zvezd, končni videz pa vključuje veliko steklenih površin in širok solarni panel na strehi. Sprednja kolesa so popolnoma prekrita. Iz estetskega vidika je avtomobil ob prvi video predstavitvi prejel mešane odzive, saj vsekakor ni standarden jekleni lepotec. 

Notranjost je vsekakor bolj impresivna kot zunanjost. Zasnovana je kot dnevna soba, z imenom Oasis (oaza) pa želijo biti kar čim bolj dobesedni, saj se močno oddaljujejo od tradicionalnih avtomobilskih paradigm. Sedeža za oba potnika sta kot naslonjača, v opremi pa je tudi televizor in celo manjši vrtiček (ja, vrtiček!). Da vendarle ne pozabite, da ste v avtomobilu, je na "voznikovi" strani tudi multi-funkcijski volan, kadar želimo avtomobil upravljati sami, sicer pa se spremeni v delovno poličko z držaloma za dva kozarca in vgrajeno tipkovnico.

Še ena posebnost se močno odraža pri Rinspeed konceptu - ideja javne uporabe avtomobila. Češ, zakaj bi avtomobil, ko ga ne uporabljamo, samo stal v neki garaži, neuporabljen. Tako je Oasisov programski del osnovan z idejo povezovanja. Prikaže morebitne ljudi na poti do naše destinacije, ki iščejo prevoz in bi nam bili zanimivi kot sopotniki - bodisi zato, ker gredo v isto smer, bodisi zato, ker jih zanimajo enake stvari kot nas. 

Ta ideja delitve avtomobila se razširi še z dodatnim dostavnim prostorom, ki je ogrevan ali hlajen ločeno od notranjosti avtomobila, saj pri Rinspeed menijo, da bi lahko avtomobil, ko ga ne uporabljamo, poslali do podjetja, ki se ukvarja z dostavo (recimo pic ali paketov) in bi vam tam z najemom služil dodatni denar tistih osem ur, ko ste vi v pisarni. 

Frank Rinderknecht, možakar, ki stoji za zasnovo Oasisa, ve, da je ideja precej odbita, a upa, da bo sprožila razmišljanja v smeri manjših, bolj ekonomičnih vozil, saj se ceste vse preveč polnijo z velikimi, težkimi SUV križanci.