Šerif iz Louisiane bojkotira Fordove avtomobile zaradi njihovega odziva na proteste igralcev NFL

A ZDA še vedno dvigujejo prah igralci lige NFL, ki svojo protestno držo izražajo s klečanjem med predvajanjem himne pred začetki tekem. Ford, kot sponzor, se je odzval, a šerif iz Louisiane pravi, da je odziv napačen.

Šerif iz Louisiane bojkotira Fordove avtomobile zaradi njihovega odziva na proteste igralcev NFL (foto: Profimedia) Profimedia
20. 10. 2017

Klečanje med igranjem ameriške himne pred začetki tekem NFL je tihi protest, ki se med športniki pojavlja od lanskega leta, ko je igralec Colin Kaepernick sedel in kasneje pokleknil med igranjem himne. To se je sčasoma razvilo v proteste proti policijskemu nasilju in rasnim neenakostim, demonstracije pa so v javnosti požele mešane odzive. Nekateri namreč športnike, ki protestirajo na takšen način, oklicujejo za nepatriotske in nespoštljive do policije, vojske in simbolov ZDA.

Eden teh je tudi Julian C. Whittington, šerif v župniji Bossier v Louisiani, ki nad odzivom podjetja Ford Motors Company na te športne proteste ni navdušen. Zato jim je poslal pismo, v katerem jim sporoča, da za svojo policijsko enoto ne bo več naročal Fordovih avtomobilov. Ta odločitev je padla, ko je podjetje Ford podalo javno izjavo glede športnih protestov, v izjavi pa demonstracij ni obsodilo.

Podjetje Ford je namreč podalo dve javni izjavi, predvsem kot odgovor na očitke predsednika Trumpa, ki je prejšnji mesec pozval, da liga NFL odpusti vse igralce, ki med igranjem himne ne stojijo. Podjetje Ford je v izvaji zapisalo, da spoštuje posameznikovo pravico do izražanja mnenj, tudi, če so to mnenja, s katerimi se ne morda strinjajo. "To je tisto, kar naredi Ameriko veličastno," so zapisali na koncu izjave. 

Ta izjava pa je šerifa Whittingtona zelo zmotila. Zato trdi, da ne bo več kupoval avtomobilov, dokler Ford podpira tiste, ki nimajo spoštovanja do moških in žensk, ki služijo v ameriški vojski in ščitijo to izjemno nacijo. 

Šerifov bojkot pa sploh ni zanemarljiv finančni udarec. V letih 2016 in 2017 je namreč okrožje, kjer deluje šerif Whittington, kupilo kar 29 Fordovih avtomobilov za skupno vrednost 747.132 dolarjev

Whittington s pismom k bojkotu poziva še ostalih 63 šerifov v zvezni državi Louisiana. Šerif John Ballance je za lokalno televizijo KTBS na vprašanje, kako se bo odzval na pobudo, povedal tole: "Bom takole rekel ... v župniji Bienville imamo le eno izbiro. To je poslovalnica Ford. In ne mislim jahati konja."