Seveda želite videti, kako daleč lahko skoči 10-tonski ruski tovornjak Kamaz

Ja, v Rusiji skačejo s tovornjaki. 10-tonskimi tovornjaki. Za volanom seveda sedi profesionalec, šampijon Dakarja Eduard Nikolaev, ki je to mrcino pred skokom na snežni cesti pognal do hitrosti 140 km/h.

Seveda želite videti, kako daleč lahko skoči 10-tonski ruski tovornjak Kamaz (foto: Red Bull) Red Bull
9. 6. 2017

Surovi Kamaz 4326 je bil v celoti pripravljen na ta podvig. Kje drugje kot v Rusiji so organizatorji pod znamko Red Bull našli primeren teren, popolnoma zasnežen, odročen in kot nalašč, da v živo poskusijo, kako daleč lahko skoči 10-tonski tovornjak. 

Ko je ta rjoveča dizelska pošast pri hitrosti 140 km/h prišla do odriva, je vozilo poletelo kar 37 metrov, ob pristanku so za zaledenele površine nazobčani delci pnevmatik zagrabili cestišče, masivno vzmetenje pa je poskrbelo, da pri kar 12 g gravitacijskega pospeška voznika ni razmetalo po kabini (no, seveda so bili pri tem še kako dobrodošli tudi dodatni varnostni pasovi). 

Gre za izjemen podvig že zaradi fascinantne moči motorja. Kar 1.000 'konjskih' moči 16,2 litrskega V8 motorja je to jekleno maso pognalo od 0 do 100 km/h v le 11,5 sekundah. Izjemna pa je tudi dolžina skoka - 37 metrov za to vozilo, ki je približno tako aerodinamično kot če bi v daljavo katapultirali hlev, je vsekakor presenetilo tudi organizatorje podviga.