Ste v stresu zaradi prometnih zastojev? Prava rešitev je na vidiku!

Vsako jutro znova trepetate, ali boste zaradi prometnih zamaškov zamudili službo? Nimate zagotovljenega parkirnega mesta in vam sive lase povzroča še ta preglavica? Pozor, ni vse tako črno. Tudi na tem področju se rešitev kaže v mobilnem omrežju pete generacije.

Ste v stresu zaradi prometnih zastojev? Prava rešitev je na vidiku! (foto: SHUTTERSTOCK) SHUTTERSTOCK
9. 11. 2021 | Promocijsko sporočilo

Še zdaleč niste edini, številni dnevni migranti se soočajo z enakimi težavami, ki bi se lahko v prihodnje še stopnjevale, saj je koncentracija ljudi v mestih zaradi služb vedno večja. 

Omrežje 5G, katerega značilnosti so nizka zakasnitev, visoka zmogljivost in zanesljivost, odpira možnosti za izboljšanje učinkovitosti in s tem hitrosti prometa. Semaforji zaradi zastarele tehnologije upočasnjujejo promet, tehnologija 5G pa jim lahko omogoči prejemanje podatkov o prometnih vzorcih s kamer, senzorjev, javnih ter institucionalnih zbirk podatkov po vsem pametnem mestu v realnem času. Posledično se bodo zaradi tega semaforji bolj odzivali na dejanski promet, ga ohranjali tekočega in zmanjšali nepotrebne prometne zamaške zaradi pogostih rdečih luči.

Avtomatsko bo mogoče tudi zbirati podatke o razmerah na cestah. Vozila bodo pošiljala in prejemala podatke iz drugih vozil, kamer in senzorjev, nameščenih na javni razsvetljavi. Udeleženci v cestnem prometu bodo imeli tako dostop do ključnih informacij, vključno z opozorili glede poledic, prometnih nesreč, podrtih dreves, zasneženih cest ali možnosti naleta. Vozniki bodo lahko na podlagi zbranih informacij izbrali drugo pot, spremenili način vožnje in lažje predvideli razmere na cestah. S pomočjo omrežja 5G bo vožnja postala tudi bolj varna, možnosti za nesreče na cestah bodo manjše.

Telemach prvi s pravo 5G izkušnjo

5G je naša prihodnost, v Sloveniji pa je prvi gigabitno omrežje s pravo 5G izkušnjo predstavil Telemach. Omrežje 5G zdaj ponuja že v 20 večjih mestih po Sloveniji, hkrati pa pospešeno nadaljuje njegovo vzpostavitev. Za nameček je spet tudi nadgradil svoje najbolj prodajane mobilne pakete VEČ! Poslej vsi vključujejo neomejeno količino klicev in SMS sporočil, povečala se je tudi količina prenosa podatkov, v paketu VEČ je je zdaj na voljo 5 GB, v paketu ŠE VEČ kar 100 GB, medtem ko je v paketu NAJVEČ že dalj časa neomejena.