Ste že kupili novo e-vinjeto? Taka kazen vas čaka, če se še vedno vozite brez!

Konec januarja je večini avtomobilov potekla letna, elektronska vinjeta. Kljub temu pa vsi še niso poskrbeli za novo.

Ste že kupili novo e-vinjeto? Taka kazen vas čaka, če se še vedno vozite brez! (foto: Avtokampi.si) Avtokampi.si
14. 2. 2023

Če ste med tistimi, ki ste si rekli, da boste še malo počakali z vinjeto, ker v dobi elektronske vinjete nihče ne more vedeti, ali jo imate ali ne, ste bržkone naredili napako. Nadzor nad uporabo e-vinjet se namreč izvaja na več različnih načinov, med drugim tudi s kamerami, ki so nameščene na avtocestnem omrežju, na kontrolnih točkah ter z vozili cestninskega nadzora.  

Kazen je 300 evrov!

Če vas prek kateregakoli načina dobijo brez e-vinjete, vas čaka kazen 300 evrov, hkrati pa vam bodo izdali tudi novo e-vinjeto, kar pri Darsu pojasnjujejo tako: "Stranki, cestninskemu zavezancu, ki je cestninsko cesto uporabljal brez veljavne e-vinjete, se sočasno z izvedenim prekrškovnim postopkom izda e-vinjeto z datumom začetka veljavnosti na dan, ko je bil prekršek storjen, veljavna pa postane šele po njenem plačilu. Izda se tista vrsta e-vinjete ali več e-vinjet, ki so veljavne za čas vseh ugotovljenih prekrškov."

Če je za čas ugotovljenih prekrškov mogoče izdati več različnih vrst e-vinjet, se  izdajo tiste e-vinjete, ki so za stranko cenovno najugodnejše. Hkrati se stranki izstavi račun za plačilo tako izdanih e-vinjet, ter izda odredbo o prepovedi uporabe cestninske ceste, ki velja do plačila vseh izdanih računov.” 

Z Darsa so ob tem sporočili, da so do 13. februarja izdali že 4148 plačilnih nalogov.

Nakup e-vinjete je zelo enostaven

Glede na to, da je pridobitev e-vinjete zelo enostavna in jo lahko kupite z nekaj kliki, je izgovorov, zakaj se vozite brez, zelo malo. Če pa je spletni nakup za vas prevelik stres, lahko tudi elektronsko vinjeto še vedno kupite v fizičnih trgovinah.