To je 5 nasvetov, s katerimi se boste lažje lotili iskanja zaposlitve!

Če iščeš prvo zaposlitev, je ta članek zate! Večina se po končanem študiju poda na pot aktivnega iskanja dela, ki pa je v današnjem času lahko velik izziv. Da boš lažje premagovala zaposlitvene ovire in našla panogo, ki te zanima, ti danes pomagajo HUDJOBovke.

To je 5 nasvetov, s katerimi se boste lažje lotili iskanja zaposlitve! (foto: Shutterstock) Shutterstock
12. 5. 2021 | Promocijsko sporočilo

1. Osredotoči se na pridobivanje novih izkušenj in znanj

Sanjska služba te žal ne čaka za vogalom, ampak bo treba vložiti nekaj truda. Osredotoči se na delo, ki ti bo prineslo prve delovne izkušnje.

Če si npr. želiš zaposlitve na področju marketinga, potem za začetek poišči bolj preprosto delo v podjetju, ki deluje na tem področju, saj lahko s pridobivanjem izkušenj kasneje napreduješ. Če te zanima novinarstvo, je vsakoletno Hud Job pripravništvo idealna priložnost zate, da spoznaš svet kreative, dela na terenu, intervjujev, pisanja člankov in zabavnih snemanj.

HudJobovke pa letos spoznavajo tudi delo v zavarovalniški panogi, saj jim pokrovitelj Zavarovalnica Triglav predstavlja številne prednosti in ugodnosti. Si vedela, da je Zavarovalnica Triglav zelo naklonjena mladim, in jim s številnimi projekti in razpisi pomaga pri prvi in kasneje celo redni zaposlitvi?

"Osebno sem bil pozitivno presenečen in navdušen nad tem, kako je poskrbljeno za mlado zaposlene v Triglavu. Na vsakem koraku so vsi prijazni, odzivni in pripravljeni pomagati, zato sem se tudi hitro lahko vključil v delovno okolje," je povedal Vito Čoh, eden izmed nekdanjih pripravnikov, ki je sedaj zaposlen pri Zavarovalnici Triglav, ki sicer deluje v šestih državah Adria regije.

2) Podrobneje preveri različna pripravništva in projekte 

Že kot študentka se lahko udeležuješ različnih projektov, kot je Pozor, huda izkušnja, opraviš delovno prakso ali pa se prijaviš na razpis za kadrovsko štipendijo. Zavarovalnica Triglav pa svoje sodelavke in sodelavce spodbuja k stalnemu učenju tudi s TIBO, študijem ob delu itd. Vsakemu novemu članu ekipe pa zagotovijo tudi uvajalno mentorstvo

Pazi to je eden izmed projektov pod okriljem Zavarovalnice Triglav, ki nagovarja mlade, študente ter iskalce prve zaposlitve.

Zavarovalnica Triglav se želi približati mladim skozi različne platforme, zato v središče postavlja mladim prijazne ter zanimive teme (študentske nasvete, kreativne delavnice in kot potencialni delodajalec možnosti študentskega dela in strokovnih praks). Z njimi se lahko povežeš preko Instagrama (@pazito) in spremljaš njihove nasvete, ki ti bodo koristili pri iskanju dela in ti priskočili na pomoč, kadar se boš znašla v dilemi.

Prav tako lahko slediš projektu Huda izkušnja, s katerim ti Zavarovalnica Triglav nudi možnost, da pobližje spoznaš delovanje zavarovalnice ter se preizkusiš na različnih področjih. V preteklosti so tako mladi že imeli možnost, da dobijo vpogled v zakulisje organizacije dogodkov, kot sta Triglav tek in Planica. Spoznali so se tudi s področij videoprodukcije, fotografije, družabnih omrežij in promocije ter pridobivali neprecenljive izkušnje ob vodstvu strokovnih mentorjev s teh področij.

Hudo, ane?

3) Ne obremenjuj se s časom

.. no, vsaj ne preveč. Zavedati se moraš, da iskanje zaposlitve lahko traja dlje - sploh, če iščeš svojo prvo zaposlitev. Običajno je potreben čas, zato se ne obremenjuj s tem, kako dolgo bo trajalo. Vsekakor pa ne odnehaj!

Pomembno je, da si ves čas aktivna iskalka, da iščeš na spletu, brskaš po revijah, se ne omejuješ zgolj na eno panogo, preverjaš tudi razpise in pripravništva ter sprašuješ prijatelje in znance. Naš zlati nasvet je, da če si dela želiš, ga boš tudi našla. Zagotovo!

Če pa razmišljaš, da bi svoj čas namenila projektom ali pripravništvu pod okriljem Zavarovalnice Triglav, obstaja možnost, da svojo prvo pravo zaposlitev dobiš že pri njih.  

Mladi, ki se zaposlijo v Skupini Triglav so najprej deležni programa mentorstva, ki traja od dveh do šestih mesecev, pripravniki pa imajo mentorja ves čas trajanja pripravništva, ki sicer traja eno leto. Z zaposlitvijo lahko pričakuješ dobre pogoje dela, varno zaposlitev in predvsem možnost kariernega razvoja. Pri Zavarovalnici Triglav podpirajo in spodbujajo tudi mobilnost, kar ti lahko prinese dragocene delovne izkušnje in širitev znanj. 

4) Zavrnitev je del procesa

Skoraj vsak, ki je iskal službo, se je soočil tudi z zavrnitvijo. Morda boš imela celo občutek, da si potencialne delodajalce izjemno navdušila in nikakor ne boš razumela, zakaj nisi bila izbrana prav ti. Nikoli ne veš, kaj je v ozadju.

Pomembno je, da se z zavrnitvijo ne obremenjuješ preveč ali je ne jemlješ osebno - je del procesa iskanja zaposlitve. Morda ti je potencialni delodajalec naredil celo uslugo in te čaka nekaj bolj primernega. Torej, če te doleti zavrnitev, se ne obremenjuj in pojdi pozitivno naravnana naprej.

5) Naj ne bo zaslužek tvoje vodilo

... vsaj ne že takoj na začetku. Seveda je pomembno, da si za svoje delo primerno plačana, vendar naj ne bo denar tvoja prioriteta.

Osredotoči se predvsem na pridobivanje prvih izkušenj in znanj, kajti z njimi bo rasla tudi tvoja vrednost na trgu dela in tako boš lahko postopoma konkurirala tudi za bolje plačana delovna mesta. Z več znanji in izkušnjami, ki jih tvoje sanjsko podjetje išče, boš lahko višje postavila tudi svojo ceno.

Foto: Shutterstock