To so 4 pokazatelji, da ste za volanom utrujeni: preverite, rešijo vam lahko življenje

Ti preprosti znaki vam bodo dali vedeti, da ste preveč utrujeni za vožnjo!

To so 4 pokazatelji, da ste za volanom utrujeni: preverite, rešijo vam lahko življenje (foto: Profimedia) Profimedia
10. 2. 2023

Velik delež nesreč - tudi na slovenskih cestah - povzročijo utrujeni vozniki.

Od lažjih nesreč, ki se odražajo le na pločevini, do hujših nesreč z resnejšimi posledicami, utrujenost je resen dejavnik nesreč, ki ga je treba obravnavati kar se da resno in pravočasno prepoznati.

A če policisti vašo alkoholiziranost ali prekomerno hitrost lahko izmerijo, pa učinkovitega mehanizma za prepoznavanje utrujenih voznikov nimajo.

Zato je na nas, da prepoznamo prve znake utrujenosti in primerno ukrepamo. 

Pogosto se nesreče dogajajo le nekaj sto metrov od doma, za to pa obstaja dober razlog.

Naši možgani so naravnani tako, da v primeru znane ceste, tej posvečajo manj pozornosti kot sicer, če bi vozili po neznanih poteh.

To je tudi razlog, zakaj se vam po večurni vožnji nesreča dogodi tik pred domačimi vrati ali pa nevede trčite ob ograjo tik ob svojem parkirnem mestu.

Enostavno ste preveč utrujeni, da bi lahko pravilno in natančno nadzorovali vozilo, saj niste več enako zbrani kot poprej, temveč vozite s pomočjo »avtopilota«. Ključnega pomena je zato prepoznati znake utrujenosti. 

Organizacija GEM Motoring Assist, ki se je lotila statistične obdelave podatkov nesreč in primerov utrujenosti, namreč svari, da je verjetnost, da se bo trčenje vozila zaradi utrujenosti končalo s smrtnim izidom ali hudo poškodbo, za kar 50 odstotkov višje.

V ta namen so predstavili nekaj smernic, s pomočjo katerih prepoznate utrujenost za volanom.

Zehanje in mencanje oči

Zehanje je eden najbolj očitnih znakov utrujenosti, istočasno s potrebo po drgnjenju oči. 

Osredotočanje na cesto

Se le s težavo osredotočite na cesto pred sabo? Potem ste verjetno preveč utrujeni, sploh če težave s koncentracijo spremlja še nemirnost.

Če pred seboj zagledate vozilo, ki vozi sprva rahlo desno, nato rahlo levo, z občasnimi popravki, je velika verjetnost, da imate pred seboj bodisi vinjenega ali utrujenega voznika. No, ali pa hudo raztresenega.

V tem primeru držite primerno razdaljo in se vozilu pred seboj po možnosti kar najhitreje izognite. Če vidite, da v prometu ogroža druge, pokličite policijo. 

Misli, ki zatavajo

Še en pokazatelj utrujenosti so vaše misli, ki zatavajo in vam onemogočijo, da bi se osredotočili na vožnjo. Tako morda vozite precej počasneje od omejitev ali pa se niti ne morete spomniti, katero vozilo vozi pred/za vami.

Lahko boste celo za hip pozabili, kam ste namenjeni. 

Preberite si še: Timi Zajc vozi to hitro avtomobilsko pošast, Domen Prevc pa se je pred časom poslovil od tega čudovitega starodobnika

Neupoštevanje navigacijskega sistema

Nenamerno neupoštevanje pozivov navigacijskega sistema je še eden izmed znakov, da niste zbrani. Če jih nenamensko preslišite oz. glasu naprave sploh ne slišite več, je morda čas, da ustavite vozilo.

Morda ste zgrešili ulico, zavili na napačen izvoz … Vse to so morda lahko znaki, da niste zbrani temveč preveč izčrpani za vožnjo.