Volvo pri testiranju avtonomnih vozil naletel na nepričakovan izziv - kenguruje

Volvo testira svoja avtonomna vozila tudi na cestah Avstralije in skakajoči kenguruji so uspeli popolnoma zmesti njihovo sicer vrhunsko tehnologijo.

Volvo pri testiranju avtonomnih vozil naletel na nepričakovan izziv - kenguruje (foto: Profimedia) Profimedia
3. 7. 2017

Kot vsaka druga avtomobilska znamka tudi Volvo razvija svojo lastno tehnologijo za avtonomna vozila, pri tem pa so naleteli na zanimiv problem. Pri testiranju vozil v Avstraliji so namreč kenguruji postali nepričakovana nevšečnost za njihova samovozeča vozila. 

Tehnologija avtonomnih avtomobilov se sicer odlično znajde pri srečanjih z večjimi živalskimi vrstami. Na Švedskem so med testiranjem uspešno obvozili losa, sistem pa se odziva tudi na manjšo gozdno divjad. A kenguruji se premikajo drugače kot ostale živali in prav skakanje je tisto, kar zmoti sistem.

"Ko je žival v zraku jo sistem zaznava dlje, kot sicer je, ko pa pristane na tleh, je videti bliže," pravi David Prickett, tehnični vodja v podjetju Volvo Australia. 

Kenguruji so sicer v Avstraliji velik problem za voznike in predstavljajo poglavitni delež v poškodbah avtomobilov zaradi naleta živali. Zato je še kako pomembno, da se avtonomna vozila, ki bodo nekega dne samodejno hitela po avstralskih cestah, znajo odzvati na te poskočne kosmatince. Volvo sicer ni pričakoval, da bo ta težava zahtevala zamik njihovega produkcijskega roka. 

Volvo sicer tehnologijo za avtonomno vožnjo razvija v sodelovanju s številnimi drugimi podjetji, vključno z znamko nVIDIA, prvi avtonomni Volvo pa naj bi bil na voljo leta 2021

Poroča ABC.