Zagotovo poznate koga, ki bi se po svoji domačiji rad vozil s traktorjem znamke Porsche

Ste vedeli, da sta svoj čas tako Lamborghini, kot tudi Porsche izdelovala celo traktorje? Eden redkih Porschejevih traktorjev bo naslednje leto romal na dražbo - a žal v Ameriki.

Zagotovo poznate koga, ki bi se po svoji domačiji rad vozil s traktorjem znamke Porsche (foto: Profimedia) Profimedia
6. 11. 2017

Med leti 1956 in 1963 je podjetje Porsche-Diesel Motorenbau izdelalo  nekaj več kot 125.000 traktorjev, namenjenih večinoma za tuja tržišča. Izdelava traktorjev se je za dr. Ferdinanda Porscheja zdela odlična ideja, zato so pred začetkom druge svetovne vojne pričeli izdelovati prototipe, a na tržišče še niso vstopili. Po koncu vojne pa so mu izdelavo teh vozil prepovedali, saj so dovoljenje za izdelavo traktorjev dobila zgolj podjetja, ki so jih izdelovala že pred ali med drugo vojno. 

Porsche je bil zato primoran koncept svojih traktorjev predati v izdelavo podjetjem, ki so imela dovoljenje za realizacijo njihovih idej. Leta 1954 je tako podjetje Mannesmann AG stopilo v sodelovanje s Porschejem in odkupilo pravice do uporabe Porschejevega motorja. Skupaj z nemškim podjetjem Allgaier GmbH, od katerih so vzeli dizajn, so potem začeli z izdelavo Porschejevih traktorjev. 

Poglejte si duhoviti Porschejev oglas, v katerem pokažejo, kako je videti, ko se antični P111 traktor prijavi na uradni Porsche servis:

Originalni Cayenne iz leta 2002 torej ni bilo Porschejevo prvo dizelsko vozilo, je pa 125.000 traktorjev sramežljiva številka v primerjavi z več kot 20 milijoni Tip 1 Beetle traktorji, ki jih je izdelalo podjetje Volkswagen.

A majhna številka obenem pomeni ekskluzivnost. Stari Porschejevi traktorji so redki in prava senzacija. Leta 2014 so enega odkrili na kmetiji v blizu irskega Dublina in ga renovirali, kasneje pa na dražbi prodali za okoli 17.000 evrov. 

Ko zapojejo Porschejevi dizelski traktorji:

Zdaj gre na dražbo še eden teh redkih traktorjev. Diesel Junior 108 L letnik 1960 bo med 18. in 19. januarjem naslednje leto ponujen na RM Sotheby's dražbi v ameriški Arizoni. Pričakujejo, da se bo prodal za vsaj 32.000 do 43.000 evrov, saj je pravi biser za Porschejeve zbiratelje. 

Le kdo bo svoje njive oral v stilu?