Nevarnost na cestahPoleti obstaja povečana možnost, da divjad trči v vaš avto! Razkrivamo točen postopek, kaj morate narediti v primeru nesreče

Prometne nesreče, v katere je vključena divjad, so vse bolj pogoste in velikokrat se končajo tragično. S prilagojeno vožnjo bi jih večino lahko preprečili.

Poleti obstaja povečana možnost, da divjad trči v vaš avto! Razkrivamo točen postopek, kaj morate narediti v primeru nesreče (foto: Profimedia) Profimedia
4. 8. 2022

V poletnih mesecih je srnjad manj previdna kot sicer. Zakaj? Ker v juliju in avgustu poteka t. i. prsk – parjenje. Zato se vrstijo pozivi k bolj pozorni vožnji.

Letno se v Sloveniji zgodi okoli 7000 povozov divjadi, med njimi je največ srnjadi. Srne že sicer pogosto nepričakovano prečkajo cesto, v teh dneh pa je to še bolj izrazito.

Posebna previdnost naj velja zvečer, ponoči in v zgodnjih jutranjih urah.

''Najboljši nasvet za voznike je, da so na cesti čim bolj previdni in upoštevajo znake, ki opozarjajo na nevarnost divjadi na cesti, opazujejo rob cestišča, vzdržujejo varnostno razdaljo s spredaj vozečimi vozili in uporabljajo dolge luči, saj se očesa večina živali ob osvetlitvi svetijo in jih je tako moč opaziti,'' svetujejo v Lovski družini Tržič.

Posebej pozorni bodite tudi motoristi, saj se posledice trka običajno končajo z mnogo hujšimi posledicami kot pri voznikih avtomobilov.

Kaj storiti ob trku z divjadjo?

Kaj pa, če se vendarle zgodi trk, kako ukrepati? Kot pri vsaki situaciji na cesti mora voznik z odsevnim jopičem najprej poskrbeti za svojo varnost, z znakom na cesti pa tudi za varnost drugih udeležencev v prometu.

Nato se pokliče na številko 112, kjer mu bodo dali vsa potrebna navodila in obvestili higiensko službo in upravljalca lovišča.

''Odvoz srne ali katerekoli druge divjadi oziroma prostoživeče živali je kaznivo dejanje. V skladu z določili zakonodaje s področja veterine je tako meso obravnavano kot potencialno bolno in posledično neprimerno za prehrano, saj ni pregledano in ugotovljeno, ali vsebuje nalezljive bolezni, ki se z živali lahko prenesejo na človeka,'' opozarjajo na Lovski zvezi Slovenije.

Ponekod na cesti že modri odsevniki

Za to, da bi bila cesta v tem času čim bolj varna tako za voznike kot za srnjad, so ponekod cestišče opremili s posebnimi modrimi odsevniki. Pred kratkim so jih postavili na ljubljanski Večni poti.

Namen modrih odsevnikov je zmanjšanje verjetnosti trka vozil s parkljasto divjadjo ter posledično večja varnost na cesti. Srnjad ustavijo na način, da ustvarijo navidezno svetlobno oviro.

Preberite še: Kakšno razkošje! Ta avto vozi Jan Plestenjak

Preberite več na Metropolitan.si
Fotografije: Profimedia